15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCopaci tăiați în Constanța pentru vedetele de la Hollywood

Copaci tăiați în Constanța pentru vedetele de la Hollywood

Pentru un film SF, mai mulți pomi din municipiul Constanța au fost tăiați, pe motiv că nu dădeau bine în cadru și crescuseră fără acordul autorităților locale.

Zona peninsulară a Constanței este un platou de filmare, de câteva zile. Producătorii peliculei SF “What Happened to Monday?” au considerat că este cel mai bun loc pentru un scenariu din viitor, destul de sumbru. Printre protagoniști se numără Noomi Rapace, Willem Dafoe și Glenn Close. Pentru a crea viitorul așa cum și-l imaginează ei, un viitor în care lumea este suprapopulată și familiile nu au voie să aibă decât un singur copil, producătorii au umplut o stradă de gunoaie și au decis să taie și un dud aflat pe strada Titulescu.

”Nu ne plac copacii. În viitorul nostru nu există vegetație, așa că am preferat să tăiem acel arbore”, a spus regizorul Tommy Wirrkola, într-o conferință de presă.

Dudul nimănui

Lucrurile sunt însă mai complicate decât a lăsat regizorul american să se înțeleagă. În primul rând, ca să tai un copac îți trebuie o serie de autorizații. Echipa de producție nu a avut nici o hârtie, ci nu mai un acord verbal din partea primăriei. Un gest de bunăvoință pentru americanii care au decis să filmeze aici (Primăria Constanța nu a cerut nici un fel de taxă pentru acest lucru, așa că scenariul a fost modificat pentru a trage aici mai multe scene). Primăria Constanța a recunoscut oficial că nu există nici un fel de autorizație și a explicat de ce: ”Primăria nu a autorizat tăierea la care faceți referire, arborele nefiind plantat pe domeniul public”. Reprezentanții Primăriei spun că era vorba despre un dud care a crescut sălbatic. Asta înseamnă că orice copac plantat pe un domeniu care nu este public poate fi tăiat fără autorizație. În realitate, lucrurile nu stau însă așa. Terenul pe care se afla dudul este amplasat lângă seminarul Arhiepiscopiei Constanța, între clădire și gard, și aparține în acte Consiliului Județean Constanța.

Declarații contradictorii

Directorul de marketing al Castel Film, Bogdan Moncea, compania care colaborează aici cu americanii, are o altă explicație decât regizorul. ”Pe strada Nicolae Titulescu am tăiat dudul aflat pe o propietate privată la rugămintea administratorului clădirii și a vecinilor, întrucât aceștia nu aveau capacitatea tehnică necesară. Pe strada N. Titulescu noi am efectuat toaletarea copacilor din rațiuni estetice în vederea filmărilor”, ne-a spus Bogdan Moncea. Declarația sa contrazice declarația  regizorului american. Administratorul clădirii spune însă că el nu a cerut acest lucru. ”Din câte știu eu, noi nu am cerut tăiere. Vecinii… nu știu”, a răspuns Călin Gavrilaș, purtărorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Lângă acest copac se află și Bazilica “Sfântul Anton de Padova”.

Monseniorul Ieronim Iacob a fost primul care a reacționat la tăierea copacului: ”Pe strada cu pricina exista și un copac, un dud – falnic și sănătos, situat la colțul căminului Seminarului Ortodox. Pentru că strica scenariul apocaliptic, probabil, dudul a căzut zilele trecute sub drujba harnică a unor lucrători ai primăriei. Sunt curios să văd de-or avea bunul simț să planteze ceva în locul respectiv, după terminarea evenimentului care va imortaliza, pentru istorie, situația dezastruoasă a clădirilor din Peninsulă”.

Defrișări și pe strada Traian

După ce au tăiat dudul, cei din echipa de producție s-au îndreptat spre strada Traian. Aici au găsit alți copaci, în fața unei firme, care nu aveau ce să caute într-un film SF. Erau niște vișini care au fost de asemenea tăiați. Nici aceștia nu sunt asumați de către Primăria Constanța, pentru că ar fi crescut fără știința lor. ”Aceşti vişini sălbatici, degarnisiţi, vor fi înlocuiţi cu tuia leylandii, un răşinos care rămâne veşnic verde şi are o formă foarte potrivită pentru aceste şase spaţii. Plantările le vom face în luna octombrie, atunci când vremea va fi prielnică. Constănţenii trebuie să ştie că tot ce tăiem este înlocuit şi replantat la loc. Iar în toamnă avem un sezon cu foarte multe plantări programate, în tot oraşul”, a precizat Gheorghe Coman, șeful Serviciului de Administrare Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Constanţa.

Suntem „gazde prietenoase“

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că filmul va aduce un plus de imagine orașului, prin cele 15 minute filmate aici și prin faptul că la final va scrie, în românește, ”Mulțumesc, Constanța”. “În economia orașului poate să fie o nișă. Deja discutăm pentru următoarele filme pentru că au găsit aici, nu numai gazde prietenoase, ci au găsit constănțeni care sunt obișnuiți. Și faptul că le-a fost atât de ușor să facă orașul nostru să arate ca un oraș internațional spune multe despre, odată despre potențialul nostru, doi – valențele istorice ale Constanței”, a mai spus Făgădău.

Constanța are, potrivit unor statistici neoficiale, o suprafață de spațiu verde de circa 4 metri pătrați pe cap de locuitor, fiind pe unul dintre ultimele locuri din țară și departe de normele europene, care prevăd 26 mp.   

Cum se întâmplă în alte părți

În Atlanta, SUA, producătorii filmului Ant-man au vrut să taie câțiva copaci pentru mai multe scene. Municipalitatea de acolo nu a permis acest lucru. Copacii au fost mutați cu un echipament special pe o stradă alăturată. Peisagistul orașului a comentat, pentru presa de acolo, că pomii ar fi putut fi înlăturați cu ajutorul unor programe informatice.

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă