10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCorlățean: Drepturile românilor în Portugalia nu sunt încălcate

Corlățean: Drepturile românilor în Portugalia nu sunt încălcate

Ministrul de Exteren, Titus Corlățean, a declarat că în Portugalia nu există atitudine xenofobă şi încălcarea unor drepturi ale românilor ca în alte ţări din Europa de Vest, informează Mediafax.

"Este un lucru extraordinar pentru mine ca ministru al Afacerilor Externe al României să fiu în cealaltă parte a Europei, în Portugalia, şi să descopăr atât de mulţi români, români de pe ambele maluri ale Prutului, şi din România, şi din R. Moldova”, a declarat Titus Corlăţean, în faţa a peste 3.000 de români şi moldoveni, care au sărbătorit, la Lisabona, "Ziua Românilor din Portugalia".

"Vreau să vă felicit în primul rând pentru că iată este a treia ediţie în care sărbătorim o zi o românilor în Portugalia şi, spuneam, împreună cu fraţii noştri de dincolo de Prut. Este un semn al faptului că sângele apă nu se face, în primul rând, şi al faptului că există o bună cooperare între ambasadele noastre", a mai spus şeful diplomaţiei.

Totodată, ministrul de Externe a mulţumit autorităţilor portugheze pentru sprijinul şi atenţia acordate românilor din Portugalia.

"Suntem ţări latine, suntem ţări prietene şi aici spre deosebire, poate, de alte părţi ale Europei de Vest nu avem acele probleme (…) atitudine xenofobă, încălcarea unor drepturi ale românilor care sunt cetăţeni europeni", a subliniat Corlăţean.

Ministrul de Externe le-a promis românilor că MAE va continua să sprijine, inclusiv financiar, sărbătorile românilor care trăiesc în Portugalia, precizând, totodată, că este important ca aceştia să păstreze legătura cu ţara.

"Să vă dea Dumnezeu o viaţă mai bună, dar să păstrăm acolo unde lucraţi şi munciţi dumneavoastrã, să păstrăm legătura cu ţara. Este important să transmitem copiilor, generaţiilor care vin după noi identitatea românească, limba mamei, limba părinţilor voştri, biserica care are un rol extrem de important şi să nu uităm că suntem români. Avem toate motivele să fim mândri că suntem români şi mândri că suntem europeni", a conchis Titus Corlăţean.

Peste 3.000 de români şi moldoveni au sărbătorit, duminică, la Museu da Cidade din Barcelona, "Ziua Românilor din Portugalia", aflată la cea de-a treia ediţie.

Pe lângă ministrul de Externe, la eveniment au fost prezenţi ambasadorul României, Vasile Popovici, ambasadorul Republicii Moldova, Valeriu Turea, dar şi Înaltul Comisar portughez pentru Imigraţie şi Dialog Intercultural, Rosario Farmhouse.

După discurs şi după ce a vizitat standurile asociaţiilor româneşti prezente la eveniment, ministrul de Externe a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar pentru Imigraţie şi Dialog Intercultural.

Rosario Farmhouse şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că românii sunt bine integraţi în societatea portugheză şi al un rol important în viaţa economică şi socială a Portugaliei.

De asemenea, cei doi oficiali au menţionat beneficiile prezervării limbii materne în rândul tinerei generaţii.

Oficialul portughez a reafirmat sprijinul autorităţilor de la Lisabona pentru facilitarea integrării membrilor comunităţii româneşti în societatea-gazdă.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă