18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCorupția rămâne principala problemă în țara noastră. Analiza Sociollogica: Ce partid ar...

Corupția rămâne principala problemă în țara noastră. Analiza Sociollogica: Ce partid ar vrea să voteze românii la alegerile parlamentare

Sociologul Barbu Mateescu explică, pe blogul Sociollogica, principiile pe care românii ar putea vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Astfel, el interpretează un sondaj de opinie publicat în luna septembrie de Agenția de Rating Politic, care relevă că trei milioane de români vor alege un partid care luptă împotriva corupției, în timp ce două milioane și jumătate de alegători vor un partid care să asigure o creștere economică.

Astfel, Barbu Mateescu explică faptul că, în România, trei milioane de români doresc să voteze un partid care luptă împotriva corupției.

„În marketing-ul electoral american se vorbește despre <<fluiere pentru câini>>, adică termeni care au un înțeles special, mobilizator pentru anumite părți ale electoratului dar care, dacă ești străin de acea țară sau necunoscător într-ale politicii, par banali. Cam în această categorie se găsește și noțiunea de “anti-corupție”. De mai mult de un deceniu înseamnă să fii anti-PSD. Nu cred că există votanți PSD care să se mai gândească la anti-corupție ca fiind o prioritate pentru ei (în 2012-2014 da, pentru că putea însemna încarcerarea fostului președinte și a conducerii PDL; acum însă social-democrații au prea multe victime pe altarul DNA ca un votant PSD să mai privească această instituție cu simpatie). Aici găsim, în consecință și în principal, votanți PNL sau USR. În teorie ar putea fi aici și oameni săraci care consideră lupta anti-corupție un mijloc de pedepsire al celor bogați, un fel de răzbunare”, scrie el.

Totodată, 2,5 milioane de persoane au răspuns că ar vota un partid care să crească veniturile românilor. În opinia sa, formațiunile politice pe care votanții le-ar alege sunt PSD și ALDE.

1,65 de milioane de români ar vota pentru un partid care să apere drepturile angajaților. „Din punct de vedere demografic aici am vedea cea mai mare ruptură, o feliuță din acest grup fiind tineri cu educație peste medie iar cea mai mare parte muncitori prost și foarte prost plătiți. Nu cred că la vot la parlamentare vor veni prea mulți din acest grup, poate nici măcar o zecime. Despre drepturile angajaților nu se vorbește în politica românească”, precizează sociologul, pe blogul Sociollogica.

Alte două milioane de alegători doresc un partid care să contribuie la modernizarea spitalelor și asigurarea calității alimentelor din comerț.  Potrivit sociologului, grupul de alegători este format din bătrâni „pentru care spitalul nu e o clădire oarecare ci o instituție vitală”.

Partidul lui Nicușor Dan, Uniunea Salvați România, ar putea obține voturi de la 1,43 milioane de români, pe care sociologul îi califică drept „visători”, întrucât vor „un partid nou”, care se rupe total de trecut. 

 

Sociologul mai precizează că un milion de persoane, „în majoritate naționaliști, vadimiști orfani și susținători ai lui Băsescu” ar dori un partid care să protejeze românii în Europa. În plus, 675.000 de persoane ar prefera un partid care susține familia tradițională sau care finanțează construirea de biserici din bani de la buget.  Pe de altă parte, 1,8 milioane de persoane nu se vor participa la vot.

Sondajul a fost realizat de Agenția de Rating Politic, în luna septembrie.

 

 

 

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă