9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCovasna: Memorandum pentru prezervarea culturii și identității naționale a românilor

Covasna: Memorandum pentru prezervarea culturii și identității naționale a românilor

Reprezentanții comunității românești din județul Covasna, reuniți sâmbătă la Întorsura Buzăului, au adoptat un Memorandum prin care solicită sprijinul autorităților statului pentru prezervarea culturii și identității naționale a românilor din zonele în care sunt numeric minoritari.

Printre altele, cer Președinției, Parlamentului și Guvernului României să elaboreze o strategie specială pentru sprijinirea și conservarea acestor comunități și pentru stoparea exodului românilor din Covasna și Harghita, înființarea unui departament care să faciliteze legătura între organele administrației centrale și societatea civilă românească, numirea unui consilier prezidențial, respectiv, guvernamental, care să monitorizeze situația comunităților românești numeric minoritare și care să prezinte rapoarte periodice, precum și finanțarea din bugetul de stat a proiectelor promovate de asociațiile și fundațiile culturale, religioase și civice din această zonă.

De asemenea, în memorandum se solicită reprezentanților statului român să-și exercite "mai clar și mai hotărât" prezența în județele Covasna, Harghita și Mureș, prin instituțiile sale specifice, respectiv prefectură, instituții deconcentrate, armată, forțe de ordine publică.

"Datorită configurației demografice, administrative, educaționale, economice și politice actuale din județele Covasna și Harghita, românii au statut de facto de minoritate numerică locală, discriminată negativ în plan local, în mass-media și în politica națională, fără putere politică și fără mijloace de exprimare eficiente în raport cu societatea în mijlocul căreia trăiește", se arată în documentul citat.

În cadrul reuniunii, dar și în finalul Memorandumului, reprezentanții românilor din județul Covasna au adresat concetățenilor de etnie maghiară un apel la conlucrare și dialog, subliniind că "singura soluție rezonabilă este conviețuirea pașnică, bazată pe respectul reciproc, în spiritul valorilor comune creștine și europene".

Memorandumul va fi trimis și Consiliului Europei.

La întâlnirea organizată de Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș și Primăria Întorsura Buzăului, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, au participat, printre alții, episcopul Andrei Moldovan, parlamentari, prefecți, consilieri județeni, preoți, directori ai școlilor cu predare în limba română, șefi ai unor instituții deconcentrate, instituții de cultură, politicieni, reprezentanți ai unor asociații culturale și civice.

 

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă