18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCovasna: Miting cu 2.000 de persoane, sâmbătă, pentru recunoașterea Ținutului Secuiesc

Covasna: Miting cu 2.000 de persoane, sâmbătă, pentru recunoașterea Ținutului Secuiesc

2.000 de persoane vor participa, sâmbătă, la un miting organizat de Partidul Civic Maghiar, în fața Prefecturii Covasna, pentru schimbarea Constituției și recunoașterea Ținutului Secuiesc , relatează Mediafax.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat, marţi, că formaţiunea va organiza, sâmbătă, un miting la Sfântu Gheorghe în urma căruia va depune, la Prefectura Covasna, o petiţie în cinci puncte "pentru schimbarea Constituţiei şi doleanţele comunităţii maghiare", petiţie care ar urma să fie înaintată Guvernului.

"Nu demonstrăm împotriva cuiva, ci vrem să dăm glas cerinţelor noastre şi totodată să atenţionăm că au trecut aproape 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi promisiunile nu s-a respectat. Petiţia în cinci puncte prevede recunoaşterea regiunii Ţinutul Secuiesc, organizarea unui referendum în acest scop, recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială, precum şi a folosirii simbolurilor regiunii, printre care şi steagul secuiesc, şi schimbarea Constituţiei în acest sens", a declarat Biro.

El a precizat că mitingul este programat să aibă loc sâmbătă, de la ora 13.00, în faţa Prefecturii Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe dând aviz favorabil în acest sens.

"Chemăm oamenii la această demonstraţie, să vină, să fie martori la citirea petiţiei pe care o vom înmâna prefectului de Covasna, pentru a o înainta Guvernului", a arătat Biro, care, întrebat câţi oameni ar urma să participe la eveniment, a răspuns că speră să fie suficienţi pentru ca vocea să le fie auzită.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Judeţene Covasna, comisarul șef Ion Popa, a spus, marți, într-o conferinţă de presă, că solicitarea PCM a fost avizată favorabil, exprimându-şi speranța că nu vor fi incidente.

"Am aprobat cererea celor de la PCM, în actul depus la noi au precizat că se așteaptă la prezența a 2.000 de persoane. Noi ne vom face datoria, menținerea ordinii este de competența Jandarmeriei, care cu siguranță va avea destui oameni pe teren care să vegheze la buna desfășurare a evenimentelor", a afirmat Popa.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă