16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialCreștinii îl cinstesc, luni, pe Sfântul Dumitru. Ce obiceiuri trebuie respectate

Creștinii îl cinstesc, luni, pe Sfântul Dumitru. Ce obiceiuri trebuie respectate

Sărbătoare Sfântul Dumitru. Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este cinstit, luni, deopotrivă de creștinii ortodocși și de cei catolici. Sfântul Dimitrie este apărătorul oştilor, patronul păstorilor și cel care desfrunzește codrul, potrivit creștinortodox.ro. 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov sunt sărbătoriţi, an de an, unul după altul, pe 26 şi 27 octombrie. Anual, creștinii păstrează cu strictețe anumite obiceiuri pentru a-i cinsti pe cei doi sfinți. 

Sărbătoare Sfântul Dumitru. Astfel, în Ajunul sărbatorii Sfântului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii ca să fie sănătoși tot anul. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, ca să primească putere să rodească. 

De asemenea, întrucât Sfântul Dumitru este patronul păstorilor, pe 26 octombrie, ciobanii află cum va fi iarna. Astfel, ciobanii își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. 

Sărbătoare Sfântul Dumitru. Totodată, ziua Sfântului Dumitru este și o zi a soroacelor, se termină învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la San-George. În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.

De asemenea, dacă de Sfântul Dumitru vremea este aspră, iarna va fi bună, iar dacă va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Mai mult, dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori ne așteaptă o iarnă aspră cu zăpezi grele. 

Sărbătoare Sfântul Dumitru. În această zi, creștinii dau de pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă