17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE 5: Cristian Cioacă, 15 ani de închisoare; a ajuns în arest....

UPDATE 5: Cristian Cioacă, 15 ani de închisoare; a ajuns în arest. Familia Elodiei, nemulțumită

UPDATE 17.45:

Polițistul Cristian Cioacă va fi încarcerat la Penitenciarul Colibași, afirmă reprezentanți ai Poliției Argeș, potrivit Mediafax. La ora transmiterii acestei știri, Cristian Cioacă se află la sediul Poliției Județene Argeș, urmând să fie escortat de polițiști la Penitenciarul Colibași, unde va fi încarcerat, afirmă reprezentanți ai Poliției Argeș.

Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a declarat, miercuri, după condamnarea definitivă a polițistului, că este "o condamnare de compromis, pentru alte interese" și că este o hotărâre "greșită", adăugând că nu poate să explice "rațiunea din considerente juridice".

"Este o condamnare de compromis, pentru alte interese, și nu pot să explic rațiunea din considerente juridice. Este o hotărâre greșită, nu am niciun dubiu", a spus Maria Vasii. Ea a precizat că va parcurge căile extraordinare de atac, dar și că va sesiza Curtea Europeană.

"Cu siguranţă nu ne vom opri aici, vom parcurge căile extraordinare de atac. De asemenea, vom parcurge procedura sesizării Curţii Europene. Sunt convinsă că vom reuşi, pentru că în acest dosar nu există nicio dovadă că discutăm de o persoană moartă sau victima unei infracţiuni de omor. De asemenea, nu există nicio dovadă în accepţiunea legii că cel acuzat a săvârşit această infracţiune" a spus Maria Vasii.

UPDATE 17.10:

Cristian Cioacă este condus în arest. Acesta a plecat de la locuința sa încătușat, fiind însoțit de polițiști.

UPDATE 17.03:

Cristian Cioacă este în acest moment la el acasă. Acesta a declarat la intrarea în imobilul din Pitești că îi este ”rușine că traiește în România”. L scurt timp după ce a ajuns acasă, la domiciliul său au ajuns și polițiștii care urmnează să-l conducă în arest.

Cristian Cioacă mai are la dispoziți doar căile extraordinare de atac a deciziei finale emise azi de Curtea de Apel București: recurs în casație sau contestare în anulare. Șansele ca sentinț să fie schimbată sunt însă extrem de reduse.

UPDATE 16.55:

Dosarul Elodia, închis miercuri prin condamnarea definitivă a lui Cristian Cioacă, a fost în ultimii şapte ani unul din cele mai mediatizate cazuri de crimă, care a atras atenţia nu doar anchetatorilor, ci şi unei ţări întregi, în condiţiile lipsei cadavrului şi a faptului că autorul este poliţist.

Cazul Elodia, cum este cunoscut, a fost subiectul a mii de ştiri şi ore de emisiuni TV, în care dosarul a fost întors pe toate feţele, atât din perspectiva detaliilor tehnice din anchetă, cât şi a speculaţiilor pe marginea dispariţiei avocatei, ajunse să concureze şi chiar să depăşească, nu o dată, temele politice, sociale şi sportive ale zilei.

UPDATE 16.45:

În urma sentinței Curții de Apel București, familia Elodiei Ghinescu se declară nemulțumită și consideră pedepsa prea blândă. Astfel, mama Elodiei a declarat că ”acesta este o sentință foarte blândă pentru ce a săvârșit acest criminal”. Emiliana ghinescu a mai spus că soțul Elodiei, Cristian Cioacă se folosea în permanență de copilul său pentru a influența decizia instanței.

Poliţiştul Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 15 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. }n plus, Cristian Cioac[ este onligat la plata a 250 de mii de euro ca daune morale familiei Elodiei. Sentința dată miercuri prevede o pedeapsa mai mică decât cea de 22 de ani cu executare dată de Tribunalul Argeş, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Piteşti, care miercuri după amiază s-a pronunţat definitiv în acest doar, a schimbat încadrarea juridică a faptei din "omor" în "lovituri cauzatoare de moarte". De altfel, la ultima înfăţişare din acest dosar instanţa de judecată a pus în discuţie din oficiu schimbarea încadrării juridice în acest sens.

În urmă cu aproape o lună, a avut loc ultima înfățișare în procesul în care Cristian Cioacă este acuzat de omor. Procurorii care au instrumentat acest dosar au cerut pentru Cioacă pedeapsa maximă, de 25 de ani de detenție, avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a solicitat schimbarea încadrării juridice din "omor" în "omor calificat prin cruzimi cu premeditare și de interes material", în timp ce instanța a pus în discuție schimbarea încadrării juridice din "omor" în "lovituri cauzatoare de moarte" în cazul lui Cristian Cioacă.

Potrivit Mediafax, în 30 ianuarie 2013, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului instanţei supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Procurorii arătau în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ determinat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, spun procurorii.

"Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constatat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş", notează procurorii în rechizitoriu.

Cele mai citite

Legea care obligă patronii care închiriază mașini să facă inspecția la șase luni, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate...

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Nu are loc la Barcelona. Vitor Roque, pus pe lista de transferuri

Barcelona a realizat un transfer semnificativ în iarnă, aducându-l pe Vitor Roque (19 ani) de la Athletico Paranaense pentru suma de 40 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă