21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCristinel Bîgiu, plasat în arest la domiciliu, a ajuns la Buzău. Ce...

Cristinel Bîgiu, plasat în arest la domiciliu, a ajuns la Buzău. Ce a declarat șeful CJ Buzău

Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, plasat joi în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat de luare de mită în formă continuată, a ajuns la locuința sa din municipiul Buzău, el spunând că este obosit și că abia așteaptă să își vadă familia, informează Mediafax

Cristinel Bîgiu a ajuns la locuința sa din municipiul Buzău în jurul orei 22.00, el coborând dintr-un autoturism Dacia Logan condus de polițiști îmbrăcați în civil, care au urcat în apartamentul său. 

Înainte de a intra în locuință, Cristinel Bîgiu a declarat jurnaliștilor care îl așteptau că ”este foarte obosit și emoționat” și nerăbdător să își vadă familia.

”Vă dați seama că este o mare bucurie, de-abia aștept să-mi văd familia. Sunt aproape cinci luni de când lipsesc de acasă. Pot să spun că mă bucur că vă văd și pe voi. Să vedem cine apare primul când ajung în casă, bănuiesc că va fi cățelul, apoi fiica mea, soția, din ce știu sunt și mama, nepoata, toată familia. Sunt obosit și emoționat. Sunt cinci luni. Nu fac alte declarații în seara asta, m-am oprit să vă salut, așa e normal, dar nu am de gând să dau nicio declarație în seara asta”, a declarat Bîgiu.

Magistrații Curții de Apel București au decis, joi, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Cristinel Bîgiu și al finului acestuia, Florin Colgiu, trimiși în judecată pentru luare de mită, conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Citește și: Șeful CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, rămâne în arest

Instanța a admis contestația depusă de cei doi la decizia din 16 aprilie a Tribunalului Călărași, prin care a fost prelungită măsura arestului preventiv în cazul lor.

Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu au fost arestaţi preventiv, în 7 decembrie 2014, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit DNA, Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată şi pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor,ambii fiind în arest preventiv.

De asemenea, în acelaşi dosar procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, pentru dare de mită.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău – funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (ADICA) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale “Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020”.

Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de către Gabriela Bădică, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute şi primite de către Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Cristinel Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

În acest fel, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu, Florin Colgiu l-a sprijinit pe Cristinel Bîgiu să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.

În 6 decembrie 2014, Bîgiu a încercat, sprijinit de Colgiu, să ascundă o parte din suma primită cu titlu de mită prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt.

Citește și: INTERCEPTĂRI de Moș Nicolae. Prinși în timp ce numărau banii în mașină. O vrăjitoare i-a prezis baronului Bîgiu de Buzău că va fi luat de DNA

În perioada 20 noiembrie 2012 – 12 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care îl deţinea în fapt.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la Marian Cristinel Bîgiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi.

Cristinel Bîgiu a fost suspendat din funcţia de președinte al CJ Buzău după ce instanţa a transmis Prefecturii hotărârea prin care acesta a fost arestat preventiv, în 7 decembrie 2014.

Şeful CJ Buzău, în vârstă de 47 de ani, a fost luat pe 6 decembrie 2014 de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte. Bîgiu se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Buzău, preşedinte al filialei judeţene a partidului, vicepreşedinte la nivel naţional, ultima funcţie în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

În 18 septembrie 2014, Bîgiu a anunţat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din judeţ şi de alţi şase edili de la PDL, susţinând că a luat această decizie pentru binele judeţului.

În perioada 1993 – 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă