16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRI CRJI. Profesori importanți din conducerea Academiei de Poliție lucrează într-o veritabilă...

DEZVĂLUIRI CRJI. Profesori importanți din conducerea Academiei de Poliție lucrează într-o veritabilă rețea de plagiat. Unul dintre ei a încercat să-l scape pe ministrul Petre Tobă

Cinci articole publicate în perioada 2012-2014 de profesorul universitar Marin Claudiu Ţupulan, de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, sunt suspecte de plagiat, informează site-ul www.7est.ro citând un raport al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

„Plagiatul la profesorul Marin-Claudiu Ţupulan este, în esenţă, unul masiv şi intenţionat, ca şi în cazul Petre Tobă pe care, culmea ironiei, a ajuns să îl apere şi absolve de plagiat”, a declarat, pentru CRJI, profesorul universitar Dumitru Sandu.

Unul dintre articolele suspecte se intitulează „Dimensiunea globală a traficului de droguri”, semnat de profesorul universitar Claudiu Marin Ţupulan. Articolul a fost publicat în anul 2012, în revista Pro Patria Lex, volumul X, Nr. 2(21), paginile 273-281. Această revistă este un periodic al Academiei de Poliţie, iar Ţupulan, care pe atunci era lector universitar, apărea în Colegiul de Redacţie cu funcţia de redactor.

Cele nouă pagini ale articolului semnat de Ţupulan sunt anormal de asemănătoare cu textul cuprins între paginile 58 – 72 din volumul „Organizaţia criminală a drogurilor”, publicat, în 2008, la Editura Sitech din Craiova şi coordonat de Ioan Dascălu.

La pagina 64 a textului din 2008 există o greşeală de dactilografie – apare cuvântul „cocluzia” în loc de „concluzia”. Acestă greșeală apare identic şi în articolul din 2012 al lui Ţupulan, la pagina 276 a revistei Pro Patria Lex, semnalează CRJI.

Cu toate acestea, volumul din anul 2008 nu este indicat nici la note de subsol, nici în bibliografia articolului lui Ţupulan din anul 2012.

Volumul din anul 2008, „Organizaţia criminală a drogurilor”, l-a avut drept coordonator pe Ioan Dascălu, dar pe copertă mai apar numele lui Ştefan Prună, Cristian Eduard Ştefan, Laurenţiu Giurea şi Marin Claudiu Ţupulan. Dar în cuprinsul volumului şi în debutul capitolelor nu există, însă, vreo demarcaţie a contribuţiilor autorilor, deci nu se specifică la ce capitole a contribuit Marin Claudiu Țupulan.

Profesorul Dumitru Sandu afirmă că avem de-a face cu o încălcare a regulilor academice, şi încă una dublă: „Textul publicat de profesorul Marian-Claudiu Ţupulan în 2012 este, în acelaşi timp, plagiat şi autoplagiat. Reproduce integral, cu diferenţe minore, textul de la paginile 58-72 din volumul coordonat de Ioan Dascălu, din 2008, publicat la Editura Sitech. MCT este coautor la volumul respectiv, dar nu apare acolo nicio specificare a părţii pe care a elaborat-o. Articolul semnat de MCT este prezentat  cititorului de revistă, în 2012, ca operă de autor unic, originală. Nu este, însă, evident, decât operă de autor colectiv pe care semnatarul o prezintă ca şi cum ar fi proprie şi originală”.

Un alt specialist citat de CRJI, profesorul Dorin Isoc, coordonatorul platformei plagiate.ro, a confirmat aceeași idee: „Cartea din 2008 a lui Dascălu are o formaţie de coautori. Din această formaţie nu se ştie care este autorul pasajului. Rezultă că fiecare este autor şi coautor al fiecărui fragment. Vine Ţupulan şi ia din munca celorlalţi fără să delimiteze textul preluat. Acesta este un plagiat ca la carte”.

În acest moment, în septembrie 2016, Marin Țupulan apare pe site-ul Academiei de Poliție din București cu funcția de “comisar-şef,
prof.univ.dr. ȚUPULAN CLAUDIU, împuternicit Decan Facultatea de Poliție”.

Ţupulan este unul dintre cei trei experţi care au ajuns la concluzia, la începutul lunii septembrie, că fostul ministru de Interne, Petru Tobă, nu a plagiat în lucrarea de doctorat şi au recomandat ca acesta să-şi păstreze titlul. Decizia celor trei experți a fost însă infirmată de plenul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă