9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCrucea de pe Caraiman va fi reparată pe banii Armatei

Crucea de pe Caraiman va fi reparată pe banii Armatei

Faimoasa Cruce de pe Caraiman, devenită simbol al Văii Prahovei, a intrat în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Printr-un Memorandum aprobat de Guvernul României, monumentul a trecut “din domeniul public al Oraşului Buşteni, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, a informat Executivul.

Monumentul a fost preluat de Armată întrucât “Consiliul Local nu mai avea bani să-l repare”, a explicat, pentru România Liberă, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totuși, monumentul nu va fi declarat obiectiv militar, iar turiștii vor avea în continuare dreptul să se apropie de el.

Conform Guvernului României, după transferul în administrarea MApN va fi realizată “finanţarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului”.

Monumentul Eroilor necesită lucrări de reparație care au fost estimate, de o  comisie din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei. Anterior deciziei Guvernului, Primăria Buşteni a transmis o scrisoare de intenţie către MApN, în care solicita “identificarea unor soluţii de finanţare la nivelul instituţiei militare pentru restaurarea monumentului”.

Reprezentanți ai MApN au precizat, pentru Rl, că în bugetul Ministerului pe anul 2016 există „o parte” din banii necesari pentru restaurarea Crucii. Restul sumei necesare ar putea fi obținută de MApN la prima rectificare de buget, au precizat sursele citate.

Monumentul Eroilor de pe Masivul Caraiman a fost construit în perioada anilor 1926-1928, la inițiativa regelui Ferdinand și a reginei Maria. Monumentul a fost realizat de arhitecţii români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu, în memoria militarilor căzuţi în primul Război Mondial, război care a permis și formarea României Mari.

Reabilitarea Crucii de pe Caraiman este necesară și pentru buna desfășurare a Programului Naţional “România 100”, care va aniversa, la 1 decembrie 2018, împlinirea a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român.

Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri,  are o înălţime de 39,5 metri şi are un soclu din beton, înalt de opt metri. Monumentul a fost desemnat de Guinness World Records drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă