10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. CSAT constată o ”evoluție fără precedent” a relațiilor României cu Ucraina

FOTO. CSAT constată o ”evoluție fără precedent” a relațiilor României cu Ucraina

UPDATE: Membrii CSAT au constatat, pe baza evenimentelor din ultima perioadă, o evoluţie "fara precedent"a relaţiilor României cu Ucraina. "Sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România", afirmă comunicatul CSAT.

Tot în cadrul sedintei de astazi, CSAT a aprobat propunerile sefului Guvernului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze. Acestea vor avea în compunere patru aeronave F16 Falcon și personalul aferent – aproximativ 150 de militari și civili. Accesul fortelor portugheze în Romania se face în scopul "pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO".

—–

Astăzi la ora 15 a început şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Reuniunea este condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru prima oară la un asemenea eveniment, la întâlnirea CSAT participă şi Eduard Hellvig, noul director al SRI. Alături de acesta, la şedinţă este prezent şi prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, care a asigurat până ieri conducerea interimară a Serviciului.

Principala temă aflată pe ordinea de zi o reprezintă starea de securitate din Ucraina şi implicaţiile sale asupra României.

Ieri, imediat dupa anunţarea şedintei CSAT de astăzi, premierul Victor Ponta a calificat situaţia din Ucraina drept „proastă”. Din acest motiv, "CSAT era absolut normal să fie convocat", a explicat premierul, citat de Mediafax.

Întrebat dacă există în acest moment îngrijorări suplimentare legate de situaţia din Ucraina, Ponta a precizat că situaţia din Ucraina şi din regiune este proastă şi e necesar un grad ridicat de atenţie.

"Categoric, trebuie să fim foarte atenţi pentru că situaţia este proastă, e rea, ceea ce se întâmplă în Ucraina, ceea ce se întâmplă în restul regiunii, dar România este o ţară foarte stabilă", a subliniat seful Guvernului.

În sedinţa de astăzi, CSAT va analiza şi câteva probleme legate de securitatea cibernetică a României. Potrivit Administratiei Prezidentiale, se vor analiza activitatea Consiliului Operativ al Securităţii Cibernetice în anul 2014 şi evoluţiile înregistrate în spaţiul cibernetic, activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în anul 2014, precum si Regulamentul de organizare şi funcţionare al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă