20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCsibi Barna a făcut plângeri împotriva organizatorilor unor proteste ale PPMT faţă...

Csibi Barna a făcut plângeri împotriva organizatorilor unor proteste ale PPMT faţă de regionalizare

Csibi Barna, harghiteanul care l-a “spânzurat” simbolic pe Avram Iancu, a depus plângeri penale împotriva organizatorilor unor mitinguri de protest faţă de regionalizare şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, adică filiale ale PPMT, informează Mediafax.

Csibi Barna, bărbatul din Harghita care l-a “spânzurat” în mod simbolic pe Avram Iancu, afirmă, într-o scrisoare deschisă adresată deputatului USL Bogdan Diaconu şi remisă presei miercuri, că a aflat din presa maghiară şi de pe blogul deputatului despre “activitatea” acestuia “în direcţia ideii desfiinţării” Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Citeşte şi Extremistul Csibi Barna: “Ocupanţi, căraţi-vă! Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară!”

El susţine că motivele expuse de parlamentarul social-democrat care susţine scoaterea în afara legii a PPMT sunt “copilăreşti şi de domeniul sci-fi” şi s-a oferit să îl “ajute”.

“Am citit în mass media maghiară (portalul erdely.ma) despre activitatea dumneavoastră în direcţia ideii desfiinţării Partidului Popular Maghiar, susţinută de către dvs. în blogul personal şi în alte foruri publice. Consider că motivele dvs., relatate în acest articol, sunt cam copilăreşti şi de domeniul sci-fi, însă, dacă chiar doriţi să duceţi până la capăt acest lucru şi nu vă opriţi, ca un biet politician Coca Cola, la nivelul declaraţiilor politice, care or fi bombastice, dar pe care nimeni nu le mai ia în serios zilele astea, eu vă pot ajuta”, afirmă Csibi Barna.

El relatează în scrisoare că, după ce în iunie şi iulie 2011 a expus spre vânzare şi a comercializat diferite articole inscripţionate “Székelyföld nem Románia!” (“Ţinutul Secuiesc nu este România!”), a fost trimis în judecată şi condamnat de Judecătoria Miercurea Ciuc la amendă penală şi plata cheltuielilor de judecată, pentru vânzare ori deţinere în vederea vânzării de simboluri xenofobe.

Csibi Barna adaugă că aceeaşi sintagmă pentru care el a fost condamnat definitiv, Székelyföld nem Románia!” (“Ţinutul Secuiesc nu este România!”), a fost strigată cel mai des la mitingurile de protest faţă de proiectul de regionalizare şi pentru susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, organizate de liderii PPMT în 20 iulie, la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna.

Totodată, el anunţă că a depus plângeri penale împotriva organizatorilor, solicitând trimiterea în judecată a acestora şi a participanţilor la miting, pentru utilizarea în public a simbolurilor rasiste, fasciste sau xenofobe.

Citeşte şi  Sfântu Gheorghe: Circa 500 de persoane au comemorat semnarea Tratatului de la Trianon

“Pe această ordine de idei, pe baza art. 16 alin. (1) şi alin. (2) din Constituţia României, conform cărora «(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege», din moment ce eu am fost trimis în judecată şi condamnat pentru această idee, am depus plângere penală consecutiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, respectiv la cel de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, solicitând începerea urmării penale şi trimiterea în judecată a organizatorilor oficiali ai mitingurilor, respectiv a participanţilor la aceste mitinguri, pentru efectuarea infracţiunii prevăzute de art. 2, lit.a din OUG nr. 31/2002, şi anume utilizarea în public a simbolurilor rasiste, fasciste sau xenofobe”, susţine Csibi Barna.

El îi sugerează deputatului Diaconu şi avocaţilor acestuia să se folosească de acelaşi act normativ, în vederea desfiinţării PPMT.

“Cum organizatorii oficiali ai acestor manifestări sunt filialele locale ale Partidului Popular Maghiar, poate de aici veţi avea dumneavostră sau avocaţii dumneavoastră ideea de a duce la bun sfârşit solicitarea la judecătorie a desfiinţării partidului în cauză. Succes!”, conchide Csibi Barna.

Procurorul Raluca Rădulescu de la Parchetul Judecătoriei Târgu Secuiesc a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că plângerea împotriva organizatorilor mitingului de protest faţă de proiectul de regionalizare şi pentru susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc depusă de Csibi Barna a fost înregistrată în 9 august, cazul fiind în cercetarea Poliţiei din localitate.

Până în 2011, harghiteanul Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, de unde a fost detaşat la Abrud, după ce în 14 martie a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care “l-a condamnat” şi apoi l-a “spânzurat”. În urma protestelor locuitorilor din Abrud, care au cerut ca acesta să nu fie mutat în localitate, Csibi Barna a fost transferat la DGFP a sectorului 2 al Capitalei, unde nu s-a prezentat, rămânând fără loc de muncă.

Csibi Barna a fost cercetat penal, alături de alţi doi tineri din Miercurea Ciuc, Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, după ce, în 6 aprilie 2010, aceştia au amplasat în faţa unui supermarket din localitate o pancartă pe care era scris, în limba maghiară, “Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei”.

În iulie 2010, la Universitatea “Balvanyos” de la Băile Tuşnad el l-a întâmpinat pe preşedintele României cu o pancartă pe care a scris “Domnule Băsescu, paşaportul, vă rog!” şi a iniţiat mai multe proiecte de hotărâri ale Consiliului Local Miercurea Ciuc privind inscripţionarea denumirii municipiului şi în alfabetul secuiesc, demolarea Monumentului Ostaşului Necunoscut aflat în centrul oraşului, unde au loc festivităţile de Ziua Naţională a României, eliminarea denumirii în limba română a municipiului Miercurea Ciuc de pe indicatoarele de la intrările în localitate şi schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu din Miercurea Ciuc în strada Attila.

În 2011, în lunile iunie, la Sânmartin, şi iulie, la Băile Tuşnad, Csibi Barna a expus şi a vândut, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale (SC Hunnia Serv SRL), diferite articole (cărţi, pliante, matriţe, pixuri) şi tricouri inscripţionate “Székelyföld nem Románia!”, “Romania, en igy szeretlek – 1914!” (“România, eu aşa te iubesc – 1914”), precum şi matriţe inscripţionate “Justice for Hungary” (“Dreptate pentru Ungaria”), reprezentând harta “Ungariei Mari”.

El a fost trimis în judecată pentru infracţiuni la legea privind interzicerea unor organizaţii şi a unor simboluri, OUG nr. 31 din 2002, fiind condamnat, în iunie acest an, la amendă penală în valoare de 500 de lei, achitarea cheltuielilor de judecată care s-au ridicat la 370 de lei şi confiscarea mărfii.

În 2012, el a candidat ca independent pentru Consiliul Local Miercurea Ciuc, spunând atunci că va colabora cu reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care au o orientare de dreapta, ca şi el. El nu a obţinut însă un mandat de consilier local.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU