20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCSM a decis că Lia Olguța Vasilescu afectează independența Justiției, după ce...

CSM a decis că Lia Olguța Vasilescu afectează independența Justiției, după ce a scris pe Facebook: Nu mai faceți glume! Unii le iau ca atare și te trimit în judecată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, că afirmațiile primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, „a adus atingere independenței, prestigiului și credibilității Justiției”, prin afirmațiile făcute în 19 iulie, la o emisiune difuzată pe postul de televiziune Antena 3, cât și prin intermediul rețelei de socializare Facebook, preluate și de alte instituții media.

Într-un comunicat de presă, CSM precizează că Inspecția Judiciară a făcut verificări la solicitarea din 29 iulie a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Verificările au vizat afirmaţiile doamnei Lia Olguţa Vasilescu, lansate în spaţiul public prin intermediul emisiunii „100 de minute”, difuzată de postul de televiziune Antena 3, în data de 19 iulie, cu privire la activitatea profesională a procurorului care a efectuat urmărirea penală şi a dispus trimiterea sa în judecată.

„Prin afirmaţiile menţionate s-a acreditat ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală”, precizează CSM, într-un comunicat de presă.

Totodată, prin intermediul reţelei de socializare „Facebook”, primarul Craiovei a lansat afirmaţii denigratoare la adresa unui martor denunţător şi a publicat acte şi probe din dosar. CSM susține că acțiunile sale sunt „de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii”.

Potrivit sursei citate, „inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Craiovei au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă. Impactul afirmaţiilor este cu atât mai grav cu cât acestea emană de la o persoană publică care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice. Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile şi acţiunile publice ale doamnei Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cuactivitatea magistraţilor, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia”, mai precizează CSM.

În 30 iulie, primarul  Craiovei a postat pe Facebook stenograme din înregistrarea video efectuată de Petre Becheru, denunțător în dosarul social-democratei.

„Textul e mai amplu, deoarece discuția a durat două ore. Am pus doar partea de final (…) P.S. Observați și cum se poate <<proba>> o infracțiune de spălare a banilor. La un moment dat, nervos după discuții de două ore în care nu se ajungea la niciun rezultat și apăruseră acuzații cu DNA și infracțiunea de spălare de bani, constructorul spune ca banii lui și-i spală el. La nervi, sub formă de glumă. Nu mai faceți glume! Unii le iau ca atare și te trimit în judecată… Halucinant!'', a scris Lia Olguța Vasilescu pe 30 iulie, atașând postării pagini dintr-un proces verbal.

În 31 iulie, Olguța Vasilescu anunța, tot Facebook, continuarea seriei stenogramelor la baza cărora au stat înregistrările efectuate de Petru Becheru, denunțător în dosarul „Fațada". „După cum v-am promis, pe parcursul acestui proces, veți face cunoștință cu toți denunțătorii mei, cu probele DNA și cu probele pe care le vom depune în apărarea mea. De aceea, pe unii îi veți cunoaște mai târziu, pentru că avocații îmi cer să nu dezvălui strategia de apărare. Dar vă asigur că nu voi ascunde nimic din acest dosar. (…) Răbdare! Pe parcursul acestui dosar veți începe să cunoașteți sistemul. E un dosar public, dar primul publicat integral pe Facebook…'', a adăugat ea.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă