18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialCSM a aprobat pensionarea judecătorului lui Dan Voiculescu

CSM a aprobat pensionarea judecătorului lui Dan Voiculescu

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat pensionarea judecătorul lui Dan Voiculescu, Florică Duță, iar dosarul va fi repartizat aleatoriu altui complet de judecată de la Curtea de Apel București, care va relua de la zero judecarea apelului.

Riscurile prescripției – termenul se împlinește în decembrie, anul acesta! -, cresc.

Dosarul privatizării ICA, cu un prejudiciu de circa 60 de milioane de euro, pentru care Dan Voiculescu a fost condamnat  în septembrie, anul trecut, de instanța de fond a Tribunalului București la cinci ani închisoare cu executare, va fi judecat la Curtea de Apel București de un alt complet.

Fostul complet, format din judecătorii Stan Mustață și Florică Duță,  a “dispărut”: Mustață a fost arestat în urmă cu aproape două luni pentru corupție, iar Duță s-a pensionat ieri.

Oricum, acest complet nu a făcut mai nimic în dosar. Ba s-a abținut Mustață ( până să fie arestat), ba a dat amânări, iar după arestarea lui Mustață  însuși Duță și-a recuzat noul coleg de complet pe motiv că nu a fost ales aleatoriu, deși, potrivit normelor, judecătorul de permenanță poate înlocui un coleg absent din complet .

La termenul de la începutul lunii iunie, când judecătorii urmau să se pronunțe pe cererile apărării lui Voiculescu, Duță a dat o nouă amânare, anunțându-și totodată  intenția de a  se pensiona.

Noul termen de judecată este 1 iulie, când noul complet va amâna judecarea  pentru a studia dosarul.

Urmează vacanța judecătorească până la data de 1 septembrie. Având în vedere că există pericolul prescripției, noul complet ar putea începe judecarea în regim de urgență,  cel târziu  la sfârșitul lunii iulie, spun specialiștii consultați de RL.

Dacă noul complet de judecată va aproba noi expertize sau va da amânări pe diverse motive ( ba nu are avocat Voiculescu sau alt inculpat din lotul de 13 inculpați în acest dosar, ba se pot îmbolnăvi cu rândul etc), pronunțarea nu se va face până în decembrie, când intervine termenul de prescripție.

Prescripția impune încetarea procesului , iar inculpații, între care și Voiculescu, scapă de răspunderea penală.

Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

Guvernul va aproba subvenții de 365 de milioane de lei pentru fermieri

Guvernul Ciolacu urmează să aprobe suplimentarea cu 365 de milioane de lei a subvențiilor pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Suplimentarea este aferentă...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă