21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCSM nu îl va cerceta disciplinar pe procurorul general Augustin Lazăr, în...

CSM nu îl va cerceta disciplinar pe procurorul general Augustin Lazăr, în dosarul elaborării Ordonanței 13: A fost un test pentru independența magistraților

UPDATE 17.30: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că nu-l va cerceta disciplinar pe procurorul general Augustin Lazăr, pentru declarațiile făcute în dosarul Ordonanței 13.

„Nici eu nu știam de câtă încredere mă bucur”, a spus Augustin Lazăr, la ieșirea de la CSM.

„A fost un test pentru independența magistraților. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru CSM poate să spună ce gândește”, a mai spus procurorul general.

Anterior, în cadrul plenului CSM, procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că a găsit exclusiv aspecte de urmărire penală în dosarul în care se cercetează emiterea OUG 13. De asemenea, el a precizat că nu ar trebui blocată o cercetare în curs.

“Cu referire la acțiunile de urmărire penală ale DNA, aș dori să precizez că eu am văzut dosarul și am văzut că exclusiv aspecte de urmărire penală au fost cercetate. (…) Să vedem motivarea deciziei CCR și o să o respectăm fără niciun fel de dubiu, dar eu vă pot asigura că am văzut dosarul și am văzut aspectele de natură concrete care au fost cercetate acolo și persoanele concrete care ar fi comis aceste fapte. (…) Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs făcând comentarii și luând măsuri altele decât cele care ar fi normal de luat. S-ar putea interpreta și în acest sens, să fie timorați procurori care au început o urmărire penală pentru fapte concrete. Fapte concrete, eu vă spun că am văzut dosarul (…)”, a spus Augustin Lazăr.


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere cercetarea disciplinară a procurorului general Augustin Lazăr, pentru modul în care Parchetul a comunicat, în cazul Ordonanței 13, informează Mediafax.

Un judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Simona Marcu, membru în Colegiul de Conducere al instanţei supreme, a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii.


Judecătoarea CSM Simona Marcu a solicitat, marți, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a examina modul în care DNA a verificat elaborarea Ordonanței 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, marți, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că ancheta în cazul adoptării Ordonanței 13, declinată de DNA la Parchetul General, va continua, și după ce Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict constituțional între Guvern și Direcția Națională Anticorupție.

„Așteptăm motivarea deciziei CCR. Desigur, ea este obligatorie pentru toți. Fără îndoială, noi vom continua ancheta. Ministerul Public nu va face evaluări ale legalității, oportunității actelor unor puteri, ci ne vom opri la aspecte penale. Ancheta va continua. Parchetul are obligația de a afla adevărul cu privire la aceste fapte”, a spus Augustin Lazăr, la intrarea în sediul CSM.


Citește și: Ce averi au cei mai bogaţi judecători de la Înalta Curte, în 2011

Dacă ar fi să facem un top după venituri, aşa cum rezultă din datele oficiale, cele mai bogate ar fi judecătoarele Alina Ţuca, Rodica Florica Voicu, Simona Marcu, Gabriela Bogasiu şi Iulia Cârnu… citește mai departe aici...  

 

Curtea Constituțională (CCR) a dezbătut, luni, sesizarea depusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție (DNA). În urmă cu trei săptămâni, el susținea că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 reprezintă o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.


Procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. În replică, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a spus că nu știe nimic.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că, prin ancheta DNA, a fost perturbată buna activitate a Guvernului.

„Conflictul juridic de natură constituţională pe care preşedintele Senatului îl aduce în atenţia Curţii Constituţionale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului referitor la modificarea şi completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituţionale”, preciza Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Peședintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că a fost perturbată buna activitate a Guvernului.  „Problema este dacă DNA și-a arogat puteri care nu îi revin legii. Există conflict juridic între autorități atunci când o putere își arogă atribuții care îi revin alteia sau când între acele autorități există divergențe cu privire la întinderea atribuțiilor fiecăruia. DNA a început, însă, printr-o acțiune care s-a demarcat prin descinderi la Ministerul Justiției. Ordonanța de Urgență este un act normativ și este o putere delegată din partea autorității legislative. Am mai verificat dacă s-au primit toate avizele de la CSM, lucruri care exced DNA. Pe de altă parte, toate acestea s-au făcut în timpul desfășurării procesului legislativ. Prin aceasta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și relațiile care trebuie să existe  între cele trei puteri. Activitatea de legiferare ține de puterea Parlamentului. Verificarea existenței condițiilor exercitării acestui drept este de competența Curții Constituționale”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.


Judecătorii de la CCR i-au dat dreptate lui Călin Popescu Tăriceanu și au decis că DNA a încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării. Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „ DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus Dorneanu. El a invocat şi un document al Comisiei de la Veneţia care aminteşte că ”procedurile penale nu ar trebui folosite pentru a sancţiona neînţelegeri politice”.

Procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. În replică, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a spus că nu știe nimic.


Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că, prin ancheta DNA, a fost perturbată buna activitate a Guvernului.

Procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a clasat plângerea privind infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru că nu au găsit indicii care să confirme acuzația și că a declinat celelalte cinci infracțiuni descoperite către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Infracțiunile care au fost declinate spre anchetare către procurorii Parchetului instanței supreme sunt: favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea credință de date inexacte, sustragere sau distrugere de înscrisuri, sustragere sau distrugere de probe și fals intelectual. 

După întocmirea proiectului de Ordonanță de Urgență, Ministerul Justiției a primit avize negative de la majoritatea instituțiilor din domeniul judiciar, atât legate de fondul proiectelor, cât și în legătură cu intenția  promovării prin OUG, în sensul că nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a justifica urgența. Și specialiștii din cadrul Ministerului Justiției au întocmit șase note prin care exprimau critici la adresa proiectelor amintite, acuză DNA. 

După adoptarea de către Guvern a Ordonanței 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, procurorul general Augustin Lazăr a făcut o serie de afirmații critice, cu privire la pericolele intrării în vigoare a actului normativ.
Astfel, în 3 februarie, Augustin Lazăr anunța că va ataca, vineri, în instanţa de contencios administrativ, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

După ce Guvernul a anunțat abrogarea Ordonanței, Lazăr a venit cu noi precizări.

„Efectiv sunt și eu impresionat de faptul că, iată, societatea civilă a reușit să readucă lucrurile la ordine și rațiunea este cea care a readus lucrurile pe făgașul lor normal. Este o decizie corectă, cred că trebuie discutate în Parlament și trebuie discutate în prezența unor juriști reputați, așa cum am arătat anterior, în prezența celor care au lucrat la aceste texte de lege ale Codului penal și Codului de procedură penală. Și atunci vom avea garanția că textele care vor ieși din aceste analize și discuții vor fi bune”, a declarat procurorul general, pentru Agerpres.

Totodată, el a precizat că retragerea ordonanței de urgență va lăsa fără obiect demersurile legale făcute până acum la Curtea Constituțională sau în instanță cu privire la ordonanța de urgență.
„Vor rămâne fără obiect, dar dorim să vedem în final decizia. Deocamdată este o promisiune pentru mâine, urmează să vedem în concret decizia care se va lua”, a mai afirmat Augustin Lazăr.

Și în 16 februarie, la prezentarea bilanțului DIICOT, Augustin Lazăr și-a exprimat speranța că nimeni nu va mai îndrăzni „să aducă surprize de neconstituționalitate în fața societății civile”.

„Ordonanța 13 nu mai există. Ea a plecat în neant, cum s-au exprimat specialiștii în domeniu. Ordonanța 14 a readus lucrurile în albia constituțională. Eu am auzit în spațiul public tot felul de speculații, însă nu aș putea intra în aceste speculații să le analizez. Eu cred că lucrurile sunt acum așezate, emoția a trecut și probabil nu vor fi surprize. Nimeni nu va mai îndrăzni să aducă surprize de neconstituționalitate în fața societății civile. (…) Noi trebuie să asigurăm opinia publică că organele judiciare lucrează normal. Suntem în cadrul constituțional și nu ar mai trebui să avem emoții. Am încredere că lucrurile vor evolua bine. (…) Mă abțin în a comenta ce ar trebui să facă Guvernul, nu ar fi potrivit”, a declarat Augustin Lazăr.

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă