9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCSM dezminte că ar exista judecători sau procurori racolaţi de SRI

CSM dezminte că ar exista judecători sau procurori racolaţi de SRI

Consiliul Superior al Magistraturii susţine că niciun judecător sau procuror nu a participat la cursurile organizate la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazu”, în cadrul programului “Start – o viaţă de calitate şi siguranţă” care viza formarea profesională a magistraţilor în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice şi a traficului de persoane, transmite Agerpres

CSM a dat publicităţii joi un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu apariţia unor articole în presă în care se vehicula faptul că 1.000 de magistraţi au fost “racolaţi” de către SRI, prin intermediul unor programe de instruire şi formare profesională organizate în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazu”, instituţie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii.

Consiliul Superior al Magistraturii arată că, la data de 15 iunie 2015, Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi – instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, aflată în subordinea Ministerului Muncii – a transmis CSM invitaţia de a desemna persoane care să participe la programul de formare profesională organizat în cadrul proiectului “Start – o viaţă de calitate şi siguranţă”. 

Conform invitaţiei, proiectul era derulat în parteneriat cu Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” şi viza dobândirea de competenţe profesionale în domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane – ocupaţia “expert în egalitate de şanse”, având ca obiectiv formarea unui grup ţintă de 1.000 de persoane, specialişti din cadrul sistemului judiciar implicaţi în sprijinirea victimelor violenţei domestice şi a traficului de persoane. 

În şedinţa din data de 21 iulie 2015, Comisia nr.2 – Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă din cadrul CSM a apreciat că solicitarea DESFB în sensul desemnării unor persoane care să participe la programul de formare profesională menţionat excede competenţelor Consiliului. 

Conform legii, formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor constituie garanţia independenţei şi imparţialităţii în exercitarea funcţiei, iar responsabilitatea pentru formarea profesională continuă a acestora revine Institutului Naţional al Magistraturii, conducătorilor instanţelor sau parchetelor la care aceştia îşi desfăşoară activitatea, precum şi fiecărui judecător şi procuror, prin pregătire individuală. 

Judecătorii şi procurorii participă, cel puţin o dată la 3 ani, la programe de formare profesională continuă organizate de INM, de instituţii de învăţământ superior din ţară sau din străinătate ori la alte forme de perfecţionare profesională. “Ca atare, magistraţii au nu doar dreptul, dar şi obligaţia de a participa la programe de formare profesională continuă în oricare dintre modalităţile anterior expuse, cu menţiunea că acestea trebuie să asigure o pregătire profesională aplicată, orientată spre îmbunătăţirea calităţii activităţii lor curente şi în consecinţă a actului de justiţie. Neexistând vreo dispoziţie legală ori regulamentară care să prevadă ca atribuţie a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii ori a conducerii instanţelor/parchetelor aprecierea cu privire la participarea magistraţilor la oricare dintre formele de pregătire profesională prevăzute de lege, urmarea unor astfel de programe rămâne o opţiune personală, în măsura în care magistraţii în cauză consideră necesară sau utilă o pregătire suplimentară într-un anumit domeniu”, declară CSM. 

CSM susţine că a comunicat invitaţia primită instanţelor şi parchetelor, urmând ca, în funcţie de interesul manifestat individual de către magistraţi, aceştia să procedeze la înscrierea în nume propriu la programul menţionat. “Un număr de 200 de magistraţi (53 de judecători şi 147 de procurori) au informat Consiliul în legătură cu disponibilitatea lor de a participa la programul de formare profesională menţionat, dar, potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, niciunul dintre aceştia nu a participat la cursuri”, mai spune CSM. 

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că publicarea şi comentarea excesivă într-un registru speculativ a unor aspecte ce ţin de formarea magistraţilor, insinuându-se implicarea acestora în programe de pregătire profesională ce urmăresc “racolarea lor de către SRI” dăunează grav imaginii justiţiei, interesului public şi societăţii, subminând încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar. 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă