11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCulisele schimbării şefului serviciului secret al Ministerului de Interne

Culisele schimbării şefului serviciului secret al Ministerului de Interne

Schimbarea şefului Direcției de Informații și Protecție Informativă (DIPI, fost DGIPI), Gelu Oltean, a fost cauzată de faptul că acesta transformase serviciul secret al Ministerului de Interne într-o grupare de „detectivi particulari” aflată în serviciul PC, UNPR şi PSD, care s-ar fi ocupat de filarea unor politicieni, șefi de instituții sau alte persoane incomode pentru cei ce l-au instalat în funcție, cu scopul de a le expune oprobiului public.

Victor Ponta a declarat luni seară că a cerut înlocuirea lui Gelu Oltean din fruntea DIPI la solicitarea ministrului de Interne. Decizia survine la scurt timp după ce numele lui Oltean a fost menționat în contextul dosarului de corupție în care a fost trimis în judecată Horea Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. Informații despre implicarea lui Oltean în operațiuni dubioase au mai fost vehiculate și în trecut, susțin surse bine informate din sfera serviciilor de informații.

Ineficient în relaţia cu DNA

După numirea sa la conducerea instituției în aprilie 2012 (de către conducerea USL), Gelu Oltean nu a performat, dacă e să calculăm eficiența după numărul de note informative înaintate către DNA. Practic, direcţia condusă de Oltean ar fi dat doar două note informative pe an la DNA, chiar şi acestea fiind lipsite de valoare concretă, cum ar fi inculparea unor persoane şi trimiterea în judecată.

Dacă n-ar fi existat SRI, procurorii anticorupție, spre exemplu, ar fi șomat din 2012 până în prezent. Sursele noastre mai spun, însă, că DIPI nu ar fi stat degeaba după aprilie 2012, ci ar fi acționat ca un fel de asociație de detectivi particulari în folosul PC, UNPR şi PSD.

Cum în direcția de informații a Internelor ar fi apărut grupuri de interese, compuse în special de ofițeri care s-ar fi pus în slujba politicienilor puterii, au apărut scurgeri de informații către diverse persoane.

Mai grav, în perioada în care Gelu Oltean a condus DIPI, astfel de informații au fost livrate către o anumită instituție media pentru denigrarea unor șefi de instituții cu atribuții în combaterea corupției. Coincidență, acești șefi de instituții s-au dovedit cei mai incomozi din punctul de vedere al intereselor politicienilor care i-au girat numirea. Ca urmare, Gelu Oltean a fost perceput ca un cal troian în interiorul unui grup profesional susținut puternic de partenerii strategici ai României, iar acțiunile sale au făcut jocul celor ce se simt amenințați nu doar de eficiența luptei anticorupție dar și de independența acestor șefi de instituții și de coeziunea lor în fața agresiunilor politice.

Ceea ce a pus capăt susținerii de care s-a bucurat Oltean (inclusiv președintele Traian Basescu l-a înaintat în gradul de chestor principal de poliție) a fost vehicularea numelui său în scandalurile de corupție în care a fost implicat ex-președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu (PNL) și în dosarul penal al parlamentarului PSD Marius Isăilă, căruia i-ar fi spus dacă este sau nu monitorizat pentru corupție.

Victor Ponta, într-o emisiune TV, a lăsat să se înțeleagă că nu ar avea cunoștință de implicarea lui Oltean în scurgeri de informații către politicieni suspectați de corupție. Premierul a susținut că l-a eliberat din funcție la solicitarea ministrului Internelor Gabriel Oprea. “E o chestiune de politică de cadre a ministrului de Interne” a spus Ponta.

Potrivit surselor noastre, Gabriel Oprea este în măsură să analizeze veridicitatea suspiciunilor ce planează asupra lui Oltean, el fiind, la rândul său, un specialist “în combinații” ce țin de domeniul monitorizărilor informative. Mai mult, ministrul de Interne are experiență în această zonă de acțiune deoarece a patronat multe doctorate în domeniul siguranței naționale. De altfel, Oprea a fost și coordonatorul Colegiului Național de Apărare – pepiniera politicienilor cu doctorate în domeniul siguranței naționale.

Oltean a debutat la Cluj

Dacă studiem biografia lui Oltean, observăm că a debutat în DGIPI ( actualul DIPI) pe funcții de conducere exact la Cluj, locul unde opera Uioreanu, pe vremea când instituția era condusă de Virgil Ardelean. În acea perioadă au existat și performanțe ale filialei de la Cluj, concretizate în dosare. Însă din 2012, după numirea sa la cârma centralei DIPI de către USL, performanțele au dispărut. Gelu Oltean a fost înlocuit provizoriu de către Gheorghe Nicolae, agreat de ministrul Gabriel Oprea.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă