10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCum a ajuns litoralul să fie ocupat 100%

Cum a ajuns litoralul să fie ocupat 100%

Pentru weekend-ul următor nu se mai găsește niciun loc liber de cazare în stațiunile românești de la Marea Neagră.

Dacă vreți să veniți la sfârșitul săptămânii pe litoralul românesc trebuie să aveți mare noroc să găsiți un loc de cazare. ”Pentru weekend-ul următor nu se mai găsește nimic disponibil”, a spus ieri, pentru România liberă, președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martin. De altfel, este aproape o loterie să găsești și în aceste zile locuri libere în hoteluri și pensiuni, pentru că după 1 august acestea au fost asaltate de turiști.

”Eforie este plină, și nu numai Eforie Nord, ci și Sud. Nu mai este niciun loc liber nici la hotelurile de două stele”, spune primarul localității, Ovidiu Brăiloiu. Aglomerația se vede nu numai din lipsa capacităților de cazare disponibile, cât și după prețul (cerut de hotelieri și plătit de turiști) și după aglomerația de pe șosele. Ieri, drumul dintre Constanța și stațiuni era practic o parcare imensă, șoferii fiind nevoiți să stea la cozi kilometrice.

„Bulgaria pierde turişti români”

Aglomerația de pe litoral nu este o surpriză pentru specialiștii din domeniu. ”Este vârful de sezon, este perioada în care totul este plin. În fiecare an se întâmplă așa. Cei mai mulți oameni au concedii în august și vin la mare în această perioadă”, este prima explicație oferită de Corina Martin. A doua se referă la faptul că Mamaia este deja arhiplină. Oricum, cele circa 30.000 de locuri nu pot absorbi cei aproape 200.000 de turiști așteptați în fiecare zi, astfel că aceștia se îndreaptă și spre celelalte stațiuni, din Eforie în Costinești și Vama Veche, unde și tarifele de cazare sunt mai mici.

”Prețurile sunt mai mici decât în Mamaia și oamenii și turiștii sunt mulțumiți de calitatea serviciilor, altfel nu ar reveni”, punctează primarul din Eforie. A treia explicație este că românii nu mai sunt atrași atât de mult de stațiunile din Bulgaria, care făceau o concurență teribilă celor românești.

”Bulgaria pierde de vreo doi ani turiști români. A fost o modă”, a punctat Corina Martin. Nici prețurile numai sunt cele de altă dată, când erau subvenționate de partenerii germani de afaceri ai bulgarilor. ”Sezonul a început destul de rău. A fost vreme rea la început, și poate că oamenii au amânat să vină la mare ca să prindă vreme mai bună”, a spus patronul unui resturant din Vama Veche.

Evenimente pe bandă rulantă

Oamenii sunt atrași și de numărul mare de evenimente organizate pe litoral. În acest an, în premieră, festivitățile organizate de Ziua Marinei durează o săptămână. Au început pe 8 august și se vor termina în forță pe 15. Din Vama Veche până în Mamaia, autoritățile și investirorii privați sunt pregătiți cu o gamă largă de evenimente. Pentru a nu fi prea multe, s-a luat decizia ca unele să fie mutate la finalul lunii. Este cazul Festivalul Antic Tomis, de exemplu.

Reversul medaliei

Faptul că litoralul este plin are și cel puțin un revers al medaliei: prețurile mari de cazare. Mamaia se află la valoarea maximă a tarifelor, în această perioadă. Din păcate sau din fericire, locuri nu se mai găsesc, așa cum aminteam. La cel mai scump hotel de pe litoral, o unitate de cazare de cinci stele din Mamaia, nu mai sunt camere libere decât de pe data de 21 august, iar prețul cerut pentru o cameră dublă cu vedere laterală la mare este de 286 de euro pe noapte, pentru două persoane, cu mic dejun inlcus. Numai două camere din cele 141 mai sunt disponibile pentru rezervare.

Un alt aspect negativ sunt cozile kilometrice de pe șosele. În weekend, traversarea stațiunii Mamaia cu mașina durează cel puțin două ore (în mod normal se fac 10-15 minute), iar un loc de parcare liber echivalează cu un bilet câștigâtor la loto.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă