7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum a încercat Gabriel Oprea să scape de urmărirea penală

Cum a încercat Gabriel Oprea să scape de urmărirea penală

Comisia juridică a Senatului a avizat, ieri, favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva colegului lor de la UNPR, acuzat de abuz în serviciu.  Anterior votului, fostul ministru de Interne a trimis o scrisoare în care cerea trimiterea dosarului la Parchetul General.

Decizia comisiei juridice de avizare favorabilă a solicitării DNA a fost luată cu nouă voturi „pentru“, un vot împotrivă şi o abţinere. Avizul comisiei este consultativ, urmând ca plenul Senatului să decidă, astăzi,  asupra ridicării imunităţii parlamentare a senatorului UNPR, în dosarul coloanelor oficiale. Gabriel Oprea a pledat nevinovat la comisia juridică şi a cerut chiar retrimiterea dosarului, pe motiv că ancheta nu este de competenţa DNA, ci a Parchetului General. Și aceasta cu toate că procurorul general Tiberiu Nițu este el însuși implicat în acest dosar, fiind acuzat că a beneficiat ilegal de coloane oficiale, după un protocol încheiat chiar cu Gabriel Oprea. Acceptarea propunerii lui Oprea ar fi însemnat ca dosarul să fie anchetat de subalternii lui Tiberiu Nițu, în condițiile în care dosarul a fost declanșat de DNA. 

Demersul liderului Uniunii Naționale pentru Progresul României a apărut după ce în urmă cu o săptămână acesta le-a cerut colegilor să voteze pentru urmărirea sa penală în dosarul coloanelor oficiale, fără a-și da, însă, demisia din Senat. Ieri, însă, Oprea a trimis Senatului  o scrisoare prin care cere trimiterea dosarului la Parchetul General. Astfel, Oprea susține că protocolul pe baza căruia el și procurorul general Tiberiu Nițu au beneficiat de coloane oficiale ar fi „perfect legal“.

Scrisoarea lui Oprea

Ideea se regăsește și în memoriul pe care Gabriel Oprea l-a trimis către  procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, prin care cere declinarea cauzei către Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu. „Socotesc că ar fi mai bine să se ceară Parchetului General să se cerceteze faptele şi de cei competenţi în cadrul urmăririi penale, pentru că am convingerea că ceilalţi procurori, şi chiar instanţele, în mod imparţial şi competent, vor ajunge la aceeaşi concluzie, respectiv a nevinovăţiei mele şi a domnului procuror general“, se precizează în scrisoarea liderului UNPR.  

Pe de altă parte, Oprea a solicitat lămurirea competenței de soluționare a dosarului și explicit dacă procurorii care îl cercetează ( Marius Bulancea şi Ioan Amariei) „aveau competența de a soluționa cauza“. În document, fostul vicepremier transmite că, potrivit Regulamentului intern al DNA, “competența în speță aparține procurorilor militari din cadrul DNA și nu a celor doi domni procurori civili“.

Interesant este că fostul vicepremier a cerut identificarea persoanei care a trimis cererea de urmărire penală la Senat, pentru a se vedea dacă „avea calitatea de a semna un astfel de document“. După ce numele său a apărut în cererea DNA  ca beneficiar de „folos necuvenit“, procurorul general Tiberiu Niţu s-a abținut de la solucționarea cererii, pasând-o prim-adjunctului său, Bogdan Licu. La scurt timp, Licu, care a fost unul dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, a dat şi el mai departe solicitarea. În final, cererea DNA a ajuns la adjunctul Codruţ Olaru. Potrivit presei, acesta a transmis-o Senatului. De asemenea, liderul UNPR a cerut declasificarea unor instrucțiuni din 1999 care, potrivit documentului, s-ar referi la însoțirea coloanelor oficiale cu colane ale poliției rutiere.

Senatorii au refuzat amânarea

Pe parcursul dezbaterii din comisie, avocata fostului ministru de Interne, Loredana Radu, fostă doctorandă a lui Oprea,  a cerut amânarea deciziei, până când plângerea făcută la DNA va fi soluţionată, însă senatorii jurişti au respins solicitarea. „Această solicitare s-a discutat, s-a dezbătut în comisie. În procedura comisiei nu sunt prevăzute astfel de solicitări. Scrisoarea din partea Procurorului General ne-a sosit pe canalele legale, uzuale, deci, nu ţine de competenţa noastră să verificăm o semnătură de pe acel document“, a explicat președintele comisiei Cătălin Boboc (PNL), referindu-se la faptul că avocata lui Oprea a cerut retrimiterea dosarului la Parchet, contestând competenţa procurorilor care au instrumentat dosarul şi acuzând, în acelaşi timp, faptul că solicitarea către Senat a fost semnată de unul dintre adjuncţii procurorului general Tiberiu Niţu şi nu de acesta. Cătălin Boboc a mai declarat că niciun membru al comisiei nu a fost de acord cu amânarea votului şi retrimiterea dosarului la Parchet. 

"Nu am cerut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de interne. Sunt un om care am ajutat justiţia, am respectat legea şi înţeleg foarte bine jocul de putere.“, Gabriel Oprea, președintele UNPR

1600 de deplasări cu coloana oficială

Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol. Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, potrivit procurorilor. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă