10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum visează Dan Voiculescu să modifice Constituţia

Cum visează Dan Voiculescu să modifice Constituţia

Dan Voiculescu a scris pe blogul lui că este important ca la revizuirea Constituţiei să se modifice statutul judecătorilor astfel încât să fie diferit de cel al procurorilor. 

Omul de afaceri a subliniat că opinia lui este că poziţionarea pe picior de egalitate a judecătorilor şi a procurorilor este greşită. 

“Am citit zilele trecute îngrijorările magistraților europeni cu privire la sistemul judiciar din România.  În opinia mea, la fel de greșită este și poziționarea pe picior de egalitate a judecătorilor și a procurorilor. Odată cu revizuirea Constituției, amânată deocamdată, dar inevitabilă totodată, este absolut necesar să fie luată în calcul o modificare astfel încât statutul judecătorilor să fie diferit de cel al procurorilor”, a scris Voiculescu pe blogul lui. 

Citeşte şi: Şefa ICCJ, Livia Stanciu, reacţionează la cererea lui Tăriceanu de a o demite

De asemenea, fondatorul Intact a comparat sistemul judiciar românesc cu cel european şi cel al SUA, arătând că în în astefl de sisteme procurorii sunt avocaţi ai statului nu magistraţi. 

“În multe state europene, dar și la aliații noștri transatlantici, procurorii nu sunt magistrați, ci avocați ai statului (ceea ce în SUA se numește „district attorney”). Ce echitate este într-un proces în care procurorul este superior în drepturi unui avocat? Practic el este avocatul, reprezentantul statului pe parcursul etapelor procesuale penale, nu este magistrat!”, a subliniat Voiculescu.

Totodată, Dan Voiculescu a precizat că trebuie eliminat controlul politic asupra procurorilor şi că funcţiile de conducere din Parchet ar trebui să fie ocupate în urma alegerilor democratice. 
  
“Și nu în ultimul rând, e timpul să înceteze orice tentativă de control politic asupra procurorilor și să li se acorde independența cuvenită, ba chiar și inamovibilitatea de care se bucură judecătorii definitivi. Iar funcțiile de conducere din cadrul Parchetului ar trebui ocupate prin alegeri democratice, nu prin trocuri politico-juridice”, a conchis omul de afaceri. 

Citeşte şi: DOCUMENT. Tăriceanu şi colegii din PLR îi cer lui Iohannis să le demită pe Kovesi şi Livia Stanciu. De ce le acuză pe magistrate
  
Dan Voiculescu a fost condamnat, în 2014, la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA pentru spălare de bani. Sentința este definitivă și vine în urma unui proces ce a durat mai bine de 6 ani. 

 

Cele mai citite
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă