10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum au serbat transilvănenii Marea Unire

Cum au serbat transilvănenii Marea Unire

Epicentrul serbărilor a fost la Alba Iulia, locul unde acum 96 de ani era decisă Unirea Transilvaniei cu România.

Aniversarea a 96 de ani de la Marea Unire a fost marcată cu fast în Transilvania. Cele mai impresionante serbări au fost organizate în Alba Iulia și în Cluj-Napoca, locurile unde au avut loc și cele mai importante parade militare. Dacă la parada militară de la Alba Iulia a asistat președintele ales al României, Klaus Iohannis, la Cluj la ceremoniile militare au asistat reprezentanții comandamentului Diviziei a 4-a Gemina, alături de oficialitățile locale, inclusiv fostul premier al României, Emil Boc.

Cea mai frumoasă cetate din România

Alba Iulia a întâmpinat ziua Marii Uniri în straie de sărbătoare. Cea mai mare cetate din România, construită de Giovanni Morando Visconti, arhitectul militar al Marelui Principat al Transilvaniei, în perioada 1715 – 1738, la ordinele principelui Eugeniu de Savoia, comandantul suprem al armatei austriece, a fost restaurată cu ajutorul fondurilor europene.

Încă din seara de Sfântul Andrei, mii de oameni din toate colțurile țării s-au strâns la Alba Iulia, pentru a serba Marea Unire. Tot aici a sosit și președintele ales al României, Klaus Iohannis, dar și un mare număr de susținători ai monarhiei și ai Unirii Basarabiei cu România. La Alba Iulia s-au întrunit și membrii Consiliului Director al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. ”Pentru noi, 1 Decembrie este o sărbătoare regală. Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără contribuția Regelui Ferdinand I cel Loial sau a Reginei Maria”, a spus Valentin Lungu, vicepreședintele Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Mulți oameni s-au strâns la depunerile de coroane și jerbe de flori din Cetate. Ei i-au aplaudat pe primarul Mircea Hava, care a participat la depunerea de coroane în piept cu decorația primită de la Casa Regală, și pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

”Am venit pentru a serba Marea Unire. Sunt din Alba Iulia și nu concep a lipsi de la festivitate”, a spus o doamnă. ”Eu sunt din Hunedoara și vin în fiecare an. Suntem aproape, cum să nu venim, când vin ajutoare din toată țara?”, s-a întrebat o altă doamnă. Un moment de maxim interes a fost parada militară, apoi au urmat concertele și focurile de artificii din Cetate.

Sărbătoare în Cluj-Napoca

Câteva sute de persoane au participat la depunerea de coroane și jerbe de flori organizată în Piața Avram Iancu din Cluj cu ocazia Zilei Marii Uniri. Oamenii nu au venit doar din Cluj-Napoca, ci și din alte zone ale țării. Programul a continuat  în Piața Unirii, unde, pe scena amenajată în piață vor urca Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, Corul bărbătesc din Finteușul Mare, Ansamblul Folcloric Mărțișorul, precum și interpreții Sava Negrean Brudașcu, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș și Dumitru Fărcaș. La ora 19.00, a avut loc aprinderea iluminatului festiv de Crăciun, moment urmat de un concert Smiley. De la ora 19.50, pe traseul Str. Napoca – B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu a avut loc Retragerea cu torțe. Apoi, în Piața Avram Iancu, de la ora 20.00, a fost organizat spectacolul de artificii, urmat, de la ora 20.15 de concertul formației Aldo Blaga & Tzika Sax Orchestra. 

 

 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă