10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum comentează Băsescu aprobarea, în Consiliul JAI, a cotelor obligatorii privind imigranții

Cum comentează Băsescu aprobarea, în Consiliul JAI, a cotelor obligatorii privind imigranții

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, la B1 TV, că România a făcut două greșeli: aceea că a acceptat în luna iunie sistemul cotelor și faptul că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a mers la Consiliul JAI fără să aibă argumentul unei decizii a Parlemnatului de la București în ceea ce privește problema refugiaților. 

”România a greșit în două faze. Unu, în momentul când a acceptat cotele, după evaluarea cu 40.000. A acceptat principiul în Consiliul European din iunie. Doi, l-a lăsat pe Oprea dezarmat. În spatele lui trebuia să fie o decizie a Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis că ceară, după votul de azi din JAI, anexarea unei minute la decizia JAI-ului. Aici avea argumentul suprem al Constituției. România avea argumente dacă se bătea. Din păcate Oprea a fost lăsat azi la voia votului, iar mâine subiectul votului nu figurează pe agenda Consiliului European. Iar România nu a anexat o notă în care măcar să spună că are articolul 3, aliniatul 4 din Constituție. Nu cred că o poziție fermă a României ar mai fi fost posibilă după ce s-a luat plasa din iunie, când s-a acceptat cota de 1.783. Singura replică care îi mai rămânea lui Oprea era să se apere cu Constituția, pe de o parte, și era extrem de importantă o hotărâre a Parlamentului României”, a explicat Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a mai precizat că la Consiliul JAI ar fi trebuit să participe și premierul Victor Ponta, pentru că ”România trebuia să aibă o poziție ca piatra”.

”Nu e obligatoriu să mergă doar ministrul de Interne la JAI, putea foarte bine să fie însoțit de primul ministru. Având în vedere tensiunea momentului și angajamentele publice ale celor doi, România trebuia să aibă o poziție ca piatra. (…) Lucrurile astea nu se fac numai din gură. Trebuia să avem o minută cu poziția Parlamentului, în care să fie invocat și articolul 3, aliniatul 4 din Constituție. România face, în opinia mea, un lucru neconstituțional. Eu, dacă se va emite un document oficial să primim refugiați, cred că e de datoria grupurilor parlamentare sau a Avocatului Poporului să o atace la Curtea Constituțională”, a mai fostul șef al statului. 

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi.

"Reprezentanţii statelor UE au aprobat marţi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiaţi", anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă