13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum motivează instanța eliberarea condiționată a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon

Cum motivează instanța eliberarea condiționată a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon

Magistrații motivează decizia de eliberare condiționată a lui Antonie Solomon, fostul primar al craiovei, prin faptul că timpul petrecut de acesta în penitenciar este suficient pentru a nu exista temerea că acesta va comite o nouă infracţiune, astfel că scopul pedepsei a fost atins.

"Instanţa reţine că beneficiul liberării condiţionate nu poate fi refuzat dacă atunci când din comportamentul condamnatului reiese că acesta s-a îndreptat şi că scopul pedepsei a fost atins înainte de executarea ei în întregime", arată magistratul de la Judecătoria Craiova care a decis eliberarea din penitenciar a fostului edil, citat de Mediafax.

Citește și: Antonie Solomon, eliberat condiționat de Judecătoria Craiova. Decizia nu este definitivă

În acelaşi context, judecătorul aminteşte şi de referatul şi caracterizarea făcute de comisia de la penitenciarul unde este încarcerat Antonie Solomon. Din acest documente rezultă că fostul primar al Craiovei a executat două treimi din pedeapsă şi că nu are antecedente penale.

În caracterizare se arată că Antonie Solomon a avut "un comportament corespunzător, a participat la activităţi lucrative şi socio-educative, a fost cooperant şi a avut o capacitate adaptativă bună la mediul carceral. A respectat regulile instituţiei şi a relaţionat favorabil cu celelalte persoane private de libertate; a fost recompensat de şase ori (de două ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar) şi nu a fost sancţionat disciplinar niciodată. Pe perioada privării de libertate, a elaborat mai multe lucrări ştiinţifice"

Potrivit instanţei, din aceeaşi caracterizare rezultă că Solomon a participat la nouă programe educative, din care a absolvit trei, respectiv cursul de literatură română, cel de educaţie civică şi cel de adaptare la viaţa instituţionalizată.

"Nivelul studiilor condamnatului (are 24 de clase) a reprezentat un atu pentru acesta pentru a realiza mai uşor consecinţele negative pentru societate ale infracţiunii săvârşite şi pentru a se îndrepta, putându-se integra mai uşor în societate; instanţa apreciază că acesta are reprezentarea consecinţelor la care se expune dacă va mai comite alte infracţiuni", se mai menţionează în motivarea deciziei.

Judecătoria Craiova a admis, joi, cererea de eliberare condiţionată a fostului primar al Craiovei Antonie Solomon, condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, însă decizia nu este defitinivă.

Cererea de eliberare condiţionată a lui Antonie Solomon, încarcerat la Penitenciarul Pelendava, a fost înregistrată, în 5 noiembrie, la Judecătoria Craiova.

Joi, magistraţii au admis solicitarea de eliberare condiţionată a lui Solomon, formulată de reprezentanţii unităţii de detenţie.

Decizia instanţei nu este însă definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

"Admite propunerea de eliberare condiţionată formulată de Penitenciarul Pelendava Craiova, privind pe condamnatul Antonie Solomon. Dispune eliberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului nr. 121/2013 emis de Tribunalul Bucureşti, secţia I penală. Cheltuielile judiciare în cuantum de 50 de lei rămân în sarcina statului", potrivit sentinţei publicate pe site-ul Judecătoriei Craiova.

În septembrie 2013, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, potrivit unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi caz, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, Antonie Solomon era acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

Procesul a început la Tribunalul Argeş, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, în iulie 2010, şi a ajuns la instanţa supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator.

În noiembrie 2013, Senatul a constatat încetarea mandatului de senator a lui Antonie Solomon, începând din 20 septembrie, când a fost condamnat la închisoare.

Antonie Solomon a fost primar al Craiovei între 2004 şi 2012. În 2004, el a fost ales primar din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat.

În anul 2010, Solomon a fost arestat preventiv mai multe luni în dosarul de corupţie în care a fost apoi condamnat, în această perioadă el fiind suspendat din funcţia de primar. La eliberarea din arest, Slomon şi-a reluat funcţia de edil al Craiovei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă