10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum motivează judecătorii Tribunalului București decizia de arestare a lui Nicușor Constantinescu

Cum motivează judecătorii Tribunalului București decizia de arestare a lui Nicușor Constantinescu

Magistrații Tribunalului București motivează decizia de arestare în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prin faptul că a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţia de a nu părăsi ţara, informează Mediafax.

"Inculpatul, deşi avea cunoştinţă despre existenţa unui proces penal în care este acuzat de săvârşirea presupuselor infracţiuni, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, totuşi începând cu data de 2 iulie2014, inculpatul a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţia de a nu părăsi ţara, precum şi celelalte obligaţii impuse inculpatului de către Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală ", potrivit motivării deciziei de arestare.

Citește și: Nicușor Constantinescu, urmărit internațional. DIN NOU

Conform documentului, judecătorul menţionează că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicușor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi pe teritoriul României.

"Reaua-credinţă de care a dat dovadă inculpatul în încălcarea obligaţiilor impuse în sarcina sa reiese, fără îndoială, din atitudinea acestuia, inculpatul nefăcând nimic altceva decât să sfideze constant organele judiciare, înţelegând să încalce în mod flagrant obligaţiile impuse în sarcina sa, fără nicio justificare. (…) Se mai remarcă faptul că la dosarul cauzei nu există vreun înscris care să emane de la un medic, prin care să se constate în mod neechivoc necesitatea imperativă ca inculpatul să rămână pe teritoriul Statelor Unite ale Americii în vederea efectuării tratamentului medical", conform motivării instanţei.

Citește și: Nicușor Constantinescu, arestat pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului București nu este definitivă

Judecătorul nu neagă gravitatea bolii de care suferă Constantinescu, însă magistratul remarcă faptul că preşedintele CJ Constanţa are posibilitatea de a primi îngrijiri inclusiv în reţeaua spitalelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Tribunalul Bucureşti a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unuirestaurant din New York.

Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta instanţă urmează să ia în discuţie dosarul în 5 august,

Citește și: Baronul Nicuşor Constantinescu recunoaște că se plimbă și fumează prin New York

Dată fiind decizia luată de Tribunalul Capitalei, Poliţia Română a emis un nou mandat internaţional de arestare pe numele lui Constantinescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, din nou, arestarea lui Constantinescu, după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. Procurorii DNA au înaintat această cerere la sfârşitul săptămânii trecute, după ce în presă au fost difuzate imaginile cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, preluate de pe internet.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Într-o altă cauză, Curtea de Apel Bucureşti a amânat în 18 iulie, pentru a patra oară, judecarea contestaţiei DNA la decizia prin care s-a dispus ridicarea controlului judiciar în cazul preşedintelui CJ Constanţa în dosarul în care acesta este acuzat că nu s-a supus verificărilor Curţii de Conturi.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă