14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum răspunde Kovesi criticilor lui Băsescu

Cum răspunde Kovesi criticilor lui Băsescu

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru România Liberă, nu o interesează criticile fostului președinte Traian Băsescu cu privire la valul de denunțuri de la DNA din ultima perioadă.

”Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu. Dar pot să vă spun că această instituție a denunțătorului nu a fost inventată în România și nu este în legislație din ianuarie 2015, nici din 2014, nici din 2013. Această clauză de nepedepsire există din 1968, în Codul Penal”, a declarat șefa DNA.

Citește și: Kovesi: Nu există niciun dosar pe numele lui Traian Băsescu

Cu privire la acuzațiile lansate de Traian Băsescu la adresa instituției pe care o conduce, Kovesi a ținut să precizeze că nu DNA arestează, ci instanțele de judecată.

”Am văzut că subiectul care privește arestările e foarte mult dezbătut în spațiul public. Dintr-un punct de vedere nu este rău, este bine să explicăm. În primul rând, DNA nu arestează. Nu procurorii au competență să aresteze, ci instanțele de judecată. Ce înseamnă acest lucru – pe care foarte multă lume îl ignoră, dar este extrem de important? Înseamnă că o propunere a procurorului este întotdeauna cenzurată de un judecător. Avem situații în care, mergând cu o propunere de arestare, se admite sau nu se admite. Ați văzut, în unele situații primim, în altele nu. Este un control pe care-l face judecătorul asupra probelor, asupra oportunității măsurii, de foarte multe ori. Și atunci cred că este un lucru pe care toată lumea trebuie să-l aibă în vedere”, s precizat șefa DNA.

Traian Băsescu a declarat, luni, pentru B1 TV, că România trece printr-un proces de guantamizare și că toți cei care sunt arestați preventiv în mod abuziv ar trebui să depună plângere la CEDO.

”Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor”, a declarat fostul preşedinte.

Astfel, el a afirmat că sunt ”nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă