12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum s-a apărat Elena Udrea în faţa colegilor din Parlament

Cum s-a apărat Elena Udrea în faţa colegilor din Parlament

Deputatul Elena Udrea, a declarat, luni, în plenul Parlamentului reunit pentru a lua o decizie cu privire la cererile DNA de începere a urmării penale și arestare preventivă în cazul său, să nu fie părtaşi la un abuz.

„Un parlamentar al României, de data aceasta Elena Udrea, este pusă la stâlpul infamiei cu trei cereri de începere a urmăririi penale, trei cereri de arestare preventivă, aşteptând execuţia. (…) Ceea ce se întâmplă astăzi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu puteau să fie Victor Ponta sau Crin Antonescu dacă aceştia ar fi spus lucrurile pe care le-am susţinut public în ultimele săptămâni, dacă ar fi vorbit despre acapararea puterii în mâinile unei singure puteri.
Dacă ar fi fost unul dintre dumneavoastră, tot aici s-ar fi ajuns”, a spus Udrea.

Ea a arătat că este în faţa unei situaţii excepţionale şi că va rosti un singur discurs, după care va lăsa deputaţii să exprime cele 6 voturi.

„Suntem în faţa unei situaţii execpţionale, trei cereri de începere de urmărire penală. O să am un discurs după care vă las să votaţi. Daţi-mi voie să vorbesc despre democraţie, libertate, exercitare a puterii în mod transparent, un discurs cinstit, onest”, a arătat Udrea.

Ea a mai afirmat că timp de 10 ani a luptat pentru statul de drept, independenţa justiţiei şi a vorbit despre ineficienţa Legislativului, adăugând că a greşit deoarece astăzi a scăzut legitimitatea Parlamentului pe fondul clădirii unor instituţii de forţă.

„Timp de 10 ani am luptat pentru statul de drept, justiţie independentă, instituţii puternice. Sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul că nu poate garanta progresul României şi nu poate da ţării viitorul de care are nevoie, despre ineficienţa Legsilativului, despre reducerea parlamentarilor la 300, de nevoia întăririi justiţiei şi reformele pozitive la nivelul serviciilor de securitate. Am încercat în discursul meu să mut greutatea acţiunii de pe Parlament pe alte instituţii. Într-o anumită măsură recunosc că am greşit. Am pierdut legitimitatea publică a Parlamentului pentru a creşte prestigiul altora din păcate. Cosnstat astăzi eu însămi ce înseamnă să faci parte dintr-o clasă politică şi un Parlament cu credibilitatea pierdută pe fondul clădirii unor statui unor instituţii de forţă”, a afirmat Udrea.

„Mesajul meu către dvs este că politicienii buni sau răi şi societatea în ansamblu trebuie să exercite puterea, au legitimatea dată de votul popular, în timp ce oamenii din instituţii, servicii de informaţii pot face exces de putere fără ca altcineva să aibă pârghiile democratice de a-i sancţiona. Mă uit la şedinţa comisiei de control a SRI din care nu am aflat nimic, cei care trebuiau controlaţi au fost lăudaţi”, a adăugat Udrea.

Udrea le-a cerut deputaţilor reuniţi în plen pentru a se pronunţa prin vot asupra cererilor Justiţiei în cazul său, să nu fie părtaşi la încercarea de arestare a sa, pe care a definit-o ca fiind un „abuz”.

„Doamnelor şi domnilor, stimaţi colegi. Ştiu că există o presiune publică asupra dumneavostră. ştiu că există presiuni şi de altă natură şi chiar calcule politice. Ceea ce vă cer au azi nu este clemenţă. Nu este să blocaţi Justiţia, din contră. Vă cer să lăsaţi Justiţia să funcţioneze şi în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată. Ceea ce vă cer în schimb este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea”, a spus Udrea, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ea le-a cerut, totodată, deputaţilor să voteze conform conştiinţei.

„Vă cer să fiţi puternici, să votaţi conform conştiinţei pe care o aveţi, dând Parlamentului rolul şi importanţa pe care această instituţie ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere îşi exercită atribuţiile în mod legal şi nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a adăugat Udrea.

Camera Deputaţilor urmează să dea şase voturi distincte cu bile pentru solicitările Justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă