13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSCANDAL. Cum a fost calomniat Andrei Pleșu în blogosferă

SCANDAL. Cum a fost calomniat Andrei Pleșu în blogosferă

Joia trecută Petronela Rotar istorisea pe blogul ei cum Andrei Pleșu i-ar fi cerut lui Gabriel Liiceanu să concedieze o angajată de la o librărie Humanitas din Sibiu, după ce aceasta nu l-ar fi recunoscut, luni filosoful a respins povestea numind-o ”o minciună grosolană”. 

Pleșu a arătat, astfel, că povestea este o ficțiune și că a fost prins în mijlocul unui ”conflict de serviciu”. 

Scandalul a pornit de la o postare pe blog

Scandalul a izbucnit după ce Petronela Rotar a publicat pe blogul ei, acestblogdenervi.ro, cum a fost concediată o prietenă pentru că nu l-a recunoscut pe Pleșu. Astfel, Rotar a scris că Pleșu l-a sunat pe Gabriel Liiceanu și i-a cerut să o concedieze pe librăreasă pentru că nu l-a recunoscut și nu i-a acordat discountul corespunzător. Liiceanu ar fi răspuns afirmativ la cererea lui Pleșu și a concediat-o pe angajată. 

”Tânăra de la casă s-a gândit să vă întrebe, dar i s-a părut că v-ar jigni, așa că a tăcut mâlc. Dumneavoastră ați zâmbit, creștinește, ați plătit, ați ieșit. Afară, l-ați sunat pe prietenul dumneavoastră, proprietarul lanțului de librării, să vă plângeți că nu ați fost recunoscut și nu vi s-a aplicat reducerea. De acolo în jos, s-a pornit leapșa sancțiunilor, din șef în șefuț, până la a i se face referat că nu v-a recunoscut. Azi și-a dat demisia”, a scris Petronela Rotar, în textul publicat joi.

Postarea Petronelei Rotar a fost preluată pe rețelele de socializare de mai mulți bloggeri printre care Ovidiu Eftimie și Vasile Ernu. După ce s-a dovedit că incidentul nu s-a întâmplat și că tânăra a fost concediată din alte motive, Petronela Rotar a șters postarea și a scris că a fost mințită.

Am șters postarea de ieri, după ce Andrei Pleșu a susținut că nu are nicio vină în situația de la librărie. Nu am niciun motiv să mă îndoiesc de veridicitatea spuselor dumisale și îmi cer scuze că prietena mea și eu, la rîndu-mi, am fost mințite. Nu am avut nicio intenție de a-l calomnia, i-am adresat o scrisoare cu tonul respectuos pe care îl merită, în care am relatat o situație care mi s-a părut gravă, pierderea unui loc de muncă. Dacă am fost mințite și lucrurile au stat altfel, nu aveam cum să îl contactez pe domnul Pleșu pentru a afla adevărul. A fost o pornire sinceră, pornită din dezamăgire și tristețe, cu tot respectul cuvenit. Toate titlurile gonflate și calomniile din ziare, bloguri etc., nu au nicio legătură cu ceea ce am scris eu”, a scris Petronela Rotar pe blogul ei. 

Contraatacul lui Pleșu

Argumentul că a fost mințită nu l-a mulțumit pe Pleșu care a arătat că ” „a fi minţit” de alţii nu e o vină, dar că a răspîndi o minciună este!”. De asemenea, filosoful a comentat la articolul Petronelei Rotar, spunându-i că postarea ei este ”o minciună grosolană”. 

”Ați pus în circulație o minciună grosolană. Am vorbit adineaori la telefon cu prietena Dvs. care recunoaște că ea n-a făcut decât să vă transmită ce i-a sugerat șefa ei ca s-o intimideze. În ce mă privește, când cumpăr cărți de la Humanitas nu fac calcule, nu vânez reduceri și mai ales nu fac reclamații «la centru». Vă sfătuiesc, prietenește, să căutați mijloace mai decente de a vă obține notorietatea. Grav e si că dezmințirile pe care și librăria și editura le-au trimis pe blogul Dvs. au fost șterse. Probabil așa se va întâmpla și cu postarea de față. Ar exista o singură variantă să vă dovediți buna-credință și onestitatea: să vă informați «la sursă» și să dați, cu scuze, lămuririle necesare. Perplex, A. Pleșu", a comentat Pleșu. 

Reacția librăriei Humanitas

Librăria Humanitas a negat că angajata ar fi fost concediată după ce s-a implicat Andrei Pleșu, potrivit turnulsfatului.ro. 

”Nu putem accepta o poveste scornită în care suntem implicați noi și oameni dragi nouă. Lăsând deoparte adevărul că un librar nu a fost în stare să recunoască un autor a cărui fotografie însoțește cărțile și cataloagele pe care librarul cu pricina ar fi trebuit măcar să le răsfoiască, restul e literatură. Nu a existat nici un telefon al dlui Pleșu către dl Liiceanu, cum nu a existat nici o supărare a dlui Pleșu sau vreo «leapșă a sancțiunilor». Ar mai fi ceva adevărat, totuși: demisia prietenei – pe care, ca șef al ei și al echipei de librari din care făcea parte, n-am putut decât să o apreciez ca pe un gest de binevenită recunoaștere a nepotrivirii cu rostul meseriei de librar”, au scris cei de la Humanitas, din Sibiu, pe pagina lor de Facebook.

Mircea Cărtărescu: E o acuzație morală gravă

Scriitorul Mircea Cărtărescu a scris pe Facebook, înainte de reacția lui Pleșu, că el nu crede povestea și că ” lovi” în Pleșu, Liiceanu, Patapievici este ”un sport național”.

”Circulă pe FB o scrisoare adresată d-lui Andrei Pleșu în care acesta e acuzat că a provocat darea afară din slujbă a unui librar care, nerecunoscându-l, nu i-a făcut discount-ul la cărțile cumpărate de care se bucură autorii Humanitas. Pleșu l-ar fi sunat pe dl. Liiceanu, care-ar fi declanșat o anchetă. În urma ei, librarul ar fi fost pur și simplu dat afară. Eu am ”a reasonable doubt” că lucrurile au stat chiar așa. Nu cred, pur și simplu, că, ieșind din librărie, dl. Pleșu l-a sunat pe dl. Liiceanu ca să se plângă de librarul respectiv. Cine-a văzut asta? Cine-a auzit conversația la telefon a celor doi? Cine poate băga mâna-n foc, chiar dacă această conversație ar fi avut loc, că dl. Liiceanu l-a dat afară pe librar ca o consecință directă a acestei întâmplări? E posibil, dar e posibil să fi fost și altfel. E o acuzație morală gravă care lovește în doi oameni fără, după biata mea părere, destule probe care să arate, fără putință de dubiu, că lanțul întâmplărilor a fost chiar așa. Nu cred că autorii Humanitas trebuie să fie recunoscuți de absolut toată lumea, pe stradă și-n creierii munților. Totuși, ce librar de la o librărie Humanitas poate să-l vadă pe dl. Pleșu intrând și, discount sau nediscount, să nu-l recunoască? Asta nu spune ceva și despre el? O frază ca ”Pleșu și Liiceanu au dat afară un biet librar cu 1000 de lei pe lună” riscă să fie luată de bună de o mulțime de inși de pe FB (și nu numai) fără nici o probă, cu bucuria că venerabilii domni elitiști, capitaliști, mistici etc. au mai fost demascați o dată. Încă o dată o spun: este posibil să fi fost așa. Dar e posibil și să nu fi fost. A lovi în Pleșu și Liiceanu (ce să mai vorbesc despre Horia Patapievici?), doar pentru că-ți sunt antipatici e astăzi un sport național. E datoria noastră de conștiință să nu credem imediat tot ce se spune despre ei și despre mulți alții ca ei, calomniați zi de zi și ceas de ceas”, a scris Cărtărescu pe Facebook. 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă