7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se apară ministrul Agriculturii de moţiunea de cenzură

Cum se apară ministrul Agriculturii de moţiunea de cenzură

UPDATE: Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat luni că a realizat absolut tot ce a promis când a preluat mandatul, iar premierul Dacian Cioloş este singurul care îi poate cere demisia, pentru că el l-a numit în funcţie. "Să nu uităm un lucru: moţiunea nu este obligatorie în ceea ce priveşte demisia şi, în altă ordine de idei, premierul Cioloş m-a numit, el este cel care trebuie să-mi ceară demisia", a spus Irimescu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă intenţionează să plece de la minister în cazul în care marţi este adoptată moţiunea simplă pe agricultură depusă la Cameră. 

Irimescu a adăugat că premierul i-a reproşat doar anumite declaraţii ale sale care au apărut în presă şi care nu aveau legătură cu portofoliul pe care îl deţine. "Nu s-a făcut un bilanţ. Premierul a cerut ca fiecare ministru să prezinte ce a realizat şi eu am realizat absolut totul din ce am promis. Am spus că simplific două pachete – unul pe cererea de plată aplicat în 2015, foarte gros, de 900 de grame, şi al meu are numai 100 de grame. Simplificarea pe care am făcut-o este enormă în acest an. Am promis că voi veni cu un proiect de lege pentru fondul mutual şi la sfârşitul săptămânii trecute l-am prezentat în două variante producătorilor şi o să-l prezint în Parlament. Am promis că voi face un fond de creditare cu termen până în octombrie şi este în grafic. Am promis că voi face eforturi pentru restructurarea cercetării şi am un proiect care este gata. Ca urmare, eu nu pot să-mi reproşez absolut nimic", a menţionat ministrul.

 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat luni că atunci când a preluat ministerul a găsit foarte multe probleme, iar de 6 luni echipa sa încearcă să le rezolve. "Pe fond, moţiunea este nu doar neîntemeiată, ci şi neonestă. Atunci când am preluat ministerul am găsit foarte multe probleme. De 6 luni, eu şi echipa actuală reparăm greşeli şi căutăm soluţii. Suficient să menţionez aici doar pierderea unui miliard de euro la dezvoltarea rurală, penalizări de aproape 800 milioane de euro la APIA şi AFIR, întârzieri foarte mari şi decizii greşite în ce priveşte plăţile directe, ca să le amintesc pe cele mai importante. Halucinant mi se pare faptul că mi se reproşează decizia de a mă dispensa de serviciile acelora care, prin deciziile luate, au dat dovadă de incompetenţă şi au frânat activitatea", a spus Irimescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe agricultură depuse de parlamentarii PSD şi ALDE. 

Irimescu a adăugat că textul moţiunii conţine "neadevăruri evidente", în speţă cele legate de balanţa comercială, absorbţia de fonduri şi subvenţii. "În realitate, astăzi, după 6 luni de mandat, am găsit soluţii aproape la toate problemele. O parte dintre ele au fost puse în practică şi dau roade, altele urmează să fie realizate până la toamnă. Nu este însă motiv de laudă a spune că duci agricultura pe primele locuri în economia unei ţări. Sper să nu se îndoiască nimeni de respectul meu pentru agricultură, dar creşterea agriculturii este caracteristică statelor slab dezvoltate. În ţările dezvoltate ale UE agricultura se situează, ca medie, undeva la 1,7% din PIB", a arătat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres. Acesta a precizat că întârzierea plăţilor către fermieri a avut cauze obiective.

Agricultura are nevoie de soluţii concrete, iar agricultorii sunt nemulţumiţi de sprijinul pe care îl primesc din partea Guvernului, a declarat luni deputatul PSD Ioan Munteanu, la dezbaterea moţiunii simple intitulate "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă", iniţiată de PSD şi ALDE. 

"Moţiunea de astăzi se doreşte a fi o atenţionare serioasă din partea producătorilor români, a agricultorilor, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte nemulţumirile lor. (…) Dezbaterea de astăzi trebuie să aducă soluţii concrete, care să conducă la eliminarea nemulţumirilor agricultorilor. Dar agricultorii sunt nemulţumiţi de sprijinul pe care îl primesc din partea Guvernului. Acestea sunt întemeiate. (…) Domnule ministru, vă asigur că niciun efort al Guvernului, implicit al Ministerului Agriculturii, nu este de ajuns atunci când este vorba despre agricultură. Sigur că am ascultat cu atenţie cifrele, ceea ce aţi făcut dvs de când aţi preluat mandatul, dar aceste lucruri sunt necesare, oricât aţi fi făcut, încă mai sunt multe de făcut pentru agricultură, aşa cum sunt şi în alte domenii de activitate ale României", a spus Munteanu. 

Potrivit acestuia, pentru agricultorii din România, demiterea sau demisia ministrului Achim Irimescu nu rezolvă problema, pentru că ei vor soluţii. "Sper, sincer, că le veţi găsi sau că le vom găsi împreună. (…) Tot ce se face pentru agricultură nu este suficient. Agricultorii au nevoie de fapte adevărate. Au fost multe declaraţii publice din partea dvs care dădeau speranţe agricultorilor. Dar, din păcate, multe dintre ele au rămas la stadiul de intenţii. Cert este că nemulţumirile, cât şi dorinţele agricultorilor sunt justificate. Nici nu mai contează dacă unele cauze care au dus la întârzierea plăţii subvenţiilor sunt obiective sau subiective, dacă sunt sau nu justificate, cu atât mai mult cu cât aceste subvenţii sunt printre cele mai mici dintre cele acordate statelor din Uniunea Europeană. (…) România are nevoie de conducători care să muncească şi să facă sacrificii pentru binele românilor. (…) Ştim că votul nostru nu va conduce la demiterea dvs, dar vom vota moţiunea din dorinţa ca Guvernul, Ministerul Agriculturii să-şi schimbe în bine atitudinea faţă de agricultori şi să ia în serios necazul lor", a afirmat deputatul PSD. 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă