10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se apară primarul din Zăbrani, cercetat într-un dosar de fraudă cu...

Cum se apară primarul din Zăbrani, cercetat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Primarul localității arădene Zăbrani, Marian Toader, audiat la DNA Timişoara într-un dosar de evaziune fiscală și fraudare de fonduri europene, neagă că s-ar fi fraudat fonduri europene, relatează Mediafax

Marian Toader, audiat, marţi după-amiază, alături de mai mulți oameni de afaceri pentru fraudarea de fonduri europene, a declarat, la intrarea în sediul DNA Timişoara, că “nu sunt nereguli” și că cercetările care se fac sunt unele normale.

“Sunt niște cercetări care se fac și sunt normale. Nici gând că s-au fraudat fonduri europene. Din câte cunosc, nu există așa ceva (prejudiciu de trei milioane de euro – n.r.). Nu sunt nereguli”, a declarat Marian Toader.

Investiţie nu prejudiciu

Procurorii DNA susţin că oamenii de afaceri vizați au obținut fonduri europene pentru înființarea unei culturi de viță-de-vie în județul Arad, aceștia intrând în parteneriat public – privat și cu Primăria din Zăbrani.

Astfel, unul din oamenii de afaceri care a sosit, de asemenea, marți, la audieri, la sediul DNA Timișoara, a declarat că primarul din Zăbrani ”și-a luat singur hectarele” şi că prejudiuciul este de fapt o investiţie. 

”Și le-a luat singur hectarele, sunt la el (la primarul localității Zăbrani, Marian Toader – n.r.). S-a cultivat acolo viță-de-vie, s-a respectat proiectul. Investiția a fost de trei milioane de euro, nu prejudiciul. Se face confuzie”, a spus omul de afaceri.

Prejudiciul, estimat la 3 milioane de euro

Marţi dimineaţă, procurorii DNA din Timișoara au descins la locuinţele unor oameni de afaceri din județul Arad şi la locuinţa primarului din localitatea Zăbrani, într-un dosar de evaziune fiscală și fraudare de fonduri europene, cu un prejudiciu estimat la trei milioane de euro. Surse judiciare declarau că mai mulți oameni de afaceri din județul Arad, precum și primarul din localitatea Zăbrani, Marian Toader, sunt suspectaţi de fraudarea unor fonduri europene şi de evaziune fiscală.

Conform surselor citate, oamenii de afaceri vizați au obținut fonduri europene pentru înființarea unei culturi de viță-de-vie în județul Arad, aceștia intrând în parteneriat public – privat și cu Primăria din Zăbrani.

Conform proiectului european, terenul pe care trebuia plantată vița-de-vie urma să fie mai întâi curățat, apoi ar fi trebuit să fie plantați butașii care fuseseră cumpărați de la un om de afaceri italian.

Oamenii de afaceri nu ar fi respectat însă aceste condiții prevăzute în proiect şi, în plus, au implicat o firmă cu care ar fi fraudat fondurile europene.

Drept recompensă pentru această afacere, primarul din Zăbrani, Marian Toader, urma să primească 50 de hectare de teren cultivat cu viță-de-vie, afirmau anchetatorii.

Percheziţii la omul de afaceri Radu Popa

Potrivit unor documente ale anchetatorilor perchezițiile de marți au avut loc la două adrese din municipiul Arad, inclusiv locuinţa primarului, și la patru din județ, respectiv din localitățile Ineu, Beliu, Șicula și Bocsig.

În Beliu, procurorii au descins la locuința omului de afaceri Radu Popa, care controlează firma Belle Fruct SRL, prin intermediul căreia s-ar fi obținut ilegal subvenții.

Potrivit documentelor respective, societatea Belle Fruct a depus o cerere la APIA Arad în vederea obţinerii de subvenţii pentru înfiinţarea unei platanţii viticole din fonduri europene (FEGA), atașând documente nereale care atestau efectuarea unor lucrări sau achiziţia unor bunuri necesare în vederea accesării fondurilor.

“Documentele nereale au fost furnizare beneficiarului SC Belle Fruct SRL de alte societăţi comerciale, controlate direct sau indirect de reprezentanţii beneficiarului, fiind nominalizate în acest sens SC Prestrobotrans SRL, SC Jean Trans Company SRL, SC Merişor Vest SRL etc”, arătau anchetatorii.

Cercetările scot la iveală faptul că ”factorii decizionali din cadrul APIA, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu”, au dispus decontarea lucrărilor, cu toate că alți funcționari APIA constataseră pe teren că lucrările supuse spre decontare nu au fost realizate faptic.

Valoarea sprijinului solicitat a fost de 456.000 euro, în acest caz.

Documentele mai arată că firma condusă de Popa a depus la dosarul de accesare a fondurilor acte de achiziţie a butaşilor de viţă-de-vie, de la societăţi din Italia, de peste 1.470.000 lei, fără a rezulta că aceste sume au fost plătite furnizorilor externi.

”Prin devizul nr.3/07.06.2011, au fost centralizate lucrări de instalare a tutorilor, în cuantum de 178.780 lei; au fost depuse la dosar documente de achiziţie a tutorilor de metal, în valoare de aproximativ 250.000 lei, care în realitate nu erau efectuate, ci doar menţionate scriptic pentru primirea banilor de la APIA”, susțin anchetatorii.

SC Belle Fruct SRL a avut, în perioada de referinţă (luna iunie 2011), un singur angajat, pe post de inginer horticultor.

În septembrie 2011, firma anunțase APIA Arad că va demara lucrările de instalare a sistemului de susţinere a viţei-de-vie și au fost depuse la dosar mai multe documente justificative de achiziţie a materialelor necesare sistemului de susţinere şi documente din care rezultă plata unor zilieri, fără să dovedească efectuarea plăţilor.

Ulterior, firma a depus la APIA un deviz de lucrări, pentru întreţinerea plantaţiei, în cuantum de 118.625 lei, dar fără să rezulte în ce condiţii și de către cine au fost efectuate lucrările, dacă au fost sau nu plătite.

Potrivit adresei nr.4923/30.04.2015 a APIA Arad, valoarea sprijinului financiar acordat SC Belle Fruct SRL pentru campania 2010-2011 a fost de 2.987.089 lei, respectiv 684.605 euro.

”Şi pentru cea de-a doua campanie (2011-2012), modalitatea de fraudare a fondurilor europene a fost aproape identică, din punct de vedere a metodelor folosite, respectiv întocmirea de borderouri de achiziţie nereale, de devize referitoare la lucrări care nu au fost executate în condiţiile prevăzute în aceste devize etc”, se mai arată în documentele obținute de la anchetatori.

Citeşte şi: Fosta soție a lui Borcea, implicată într-un dosar cu fonduri europene fraudate

În septembrie 2011, SC Belle Fruct SRL, prin Radu Popa, a depus la APIA cererea de sprijin pentru restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, solicitând sprijin pentru prima măsură (pregătire teren, plantare, instalare tutori) în cuantum de 1.603.843 euro, corespunzător unei suprafeţe de 175,86 hectare.

Ulterior, s-a solicitat sprijin financiar și pentru cea de a doua măsură (instalare sistem de susţinere), în cuantum de 831.817 euro.

La dosar au fost identificate mai multe borderouri de achiziţie gunoi de grajd, de la diferite persoane fizice, dar marea parte dintre acestea au fost audiate în 7 mai 2015 și au susținut că nu au livrat gunoiul de grajd către societatea comercială, nu au semnat documentele şi nu au încasat sumele de bani respective.

Documente nereale au fost descoperite și în legătură cu alte lucrări sau achiziții declarate de firmă.

De exemplu, pentru plantarea butaşilor de viţă-de-vie, SC Belle Fruct SRL a încheiat un contract cu două firme care aveau doar câte un anagajat, în funcția de asistent manager.

Valoarea serviciilor facturate de cele două societăţi prestatoare de servicii a fost de 797.372.

”După plantarea butaşilor de viţă-de-vie, reprezentanţii SC Belle Fruct SRL au depus la APIA documente din care rezultă achiziţia de tutori din lemn (300.000 buc.) şi tutori din bambus din Italia.

“Valoarea tutorilor din lemn a fost stabilită, conform borderourilor de achiziţie, la suma de 93.000 lei. A rezultat că a avut loc fasonarea unor tutori din lemn proveniţi din tăieri efectuate din arborii care cresc pe malul râului Criş, județul Arad, deci nici gând de achiziţionarea lor din Italia”, mai arată anchetatorii.

Sursele citate declară că, în aprilie 2015, SC Belle Fruct SRL a intrat în insolvenţă, la solicitarea SC Merişor Vest SRL, pe motiv că nu și-a plătit serviciile prestate.

În prezent, oamenii de afaceri şi primarul din Zăbrani sunt cercetați de către procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și fraudare de fonduri europene.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă