12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCum se apără Victor Ponta de criticile aduse Guvernului de către FMI

Cum se apără Victor Ponta de criticile aduse Guvernului de către FMI

Victor Ponta a scris, joi, pe Internet o replică la criticile aduse Guvernului de către FMI. Premierul a transmis că liderii partidelor parlamentare au dreptul să decidă asupra subiectelor fundamentale pentru România și a precizat că există un dezacord între Guvern şi FMI, din cauza reducerii TVA şi a majorării salariilor.

“Eu și guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare așa cum a reușit în ultimii 4 ani. Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru țara noastră”, a scris Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Citește și: Avertisment FMI: Reducerea taxelor şi creşterea salariilor a putea avea efecte negative

Premierul arată că dezacordul clar dintre Guvern şi FMI constă în faptul că instituţia financiară internaţională nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul ‪‎Fiscal‬ şi nici cota de 9% pentru alimente, intrată deja în vigoare de la 1 iunie, şi de asemenea FMI nu e de acord cu creșterea salariilor cu 25% în Sănătate și Educație.

“După vizita tehnică a delegației FMI există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia – deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017. FMI susține că va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% – oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condițiile în care multe țări europene, cel mai recent Spania, și-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%)”, explică Victor Ponta.

El consideră că ambele măsuri sunt necesare și sustenabile, ele fiind o oportunitate de a păstra ritmul de creștere și dezvoltare economică “cel mai rapid din UE”, de creare a noi locuri de muncă, exporturi record, revenirea investițiilor străine directe, dar și un semnal clar de sprijin pentru cele două domenii strategice, Sănătatea și Educația.

Victor Ponta mai spune că românii au două opțiuni care pot fi exprimate constituțional, prin intermediul Parlamentului, adică menținerea politicilor actualului guvern referitoare la ‎TVA‬ și salarii în ‪domeniile amintite sau venirea la putere a unui Guvern PNL.

“Instalarea unui nou guvern al PNL (susținut bineînțeles de președintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare). În acest fel, deficitul bugetar pe 2016-17 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecințe pe care eu personal le consider ca fiind de natură să aducă ‪‎România‬ înapoi la anul 2010”, mai spune Ponta.

Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia joi Guvernului ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, cu toate că inflaţia se va menţine negativă până la jumătatea anului viitor, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă