4.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialCum se completează declarația fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri

Cum se completează declarația fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri

Pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice care vor să declare un imobil sau se află în situația în care trebuie să depună, până la data de 31 martie 2016, „Declarația fiscală pentru stabi-lirea impozitului/taxei pe clădiri rezidențiale/nerezidențiale/cu destinație mixtă aflate în proprietatea PF”, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța vine cu următoarele precizări pri-vind modalitatea de completare a acesteia.

În primul rând, se bifează tipul de clădire deținută, după destinație: rezidențială, nerezidențială sau mixtă.

Secțiunea I: Datele de identificare ale proprietarului/coproprietarilor: nume, prenume, cod numeric personal, număr de telefon, adresa de poștă electronică, adresa de corespondență. În continuare, contribuabilul poate alege dacă documentele fiscale vor fi comunicate exclusiv la adresa de poștă electronică.

Secțiunea II: În cazul în care proprietarul/coproprietarii clădirii este/sunt reprezentat/reprezentați de un împuternicit, acesta din urmă va completa declarația cu datele sale de identificare.

Secțiunea III: Dacă este cazul, contribuabilul va completa adresa de rezidenţă într-un alt stat decât România. 

Secțiunea IV: Se completează datele clădirii necesare stabilirii impozitului aferent pentru clădirile cu destinație rezidențială (locuință) și pentru construcţii anexe sau construcţii la subsol, demisol sau mansardă, după caz: adresa completă a clădirii; date referitoare la condiţiile de dotare (instalaţii de apă, canalizare, electrice și încălzire); suprafaţa utilă sau suprafaţa construită desfăşurată, după caz. Dacă din documentele justificative rezultă suprafața construită desfășurată a clădirii, se înscrie această suprafață și nu cea utilă.

La secțiunea V se completează datele clădirii necesare stabilirii impozitului aferent pentru clădirile cu destinație nerezidenţială (activitate economică) se vor completa următoarele date: adresa completă a clădirii; anul construirii; suprafaţa utilă a clădirii sau suprafaţa construită desfăşurată, după caz; valoarea clădirii, fie rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, după caz, fie valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, după caz, fie valoarea clădirii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, după caz. Dacă nu sunt deținute informațiile sus-menționate necesare completării câmpurilor destinate clădirii nerezidențiale, se vor completa informațiile menționate în secțiunea aferentă clădirilor rezidenţiale (IV) şi va menţiona faptul că utilizează clădirea în scop nerezidenţial (V).

În acest caz, impozitul se va calcula aplicând cota de 2% asupra valorii impozabile calculate ca pentru clădirile rezidențiale.  

Secțiunea VI:  În cazul în care clădirea este utilizată în scop mixt iar suprafețele pot fi deli-
mitate, pentru partea rezi-dențială și pentru cea nere-zidențială, se completează atât secțiunea IV, cât și secțiunea V.

În ultima parte a declarației, contribuabilul va declara, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în acte publice, că datele înscrise și documentele ane-
xate sunt conforme cu realitatea. De asemenea, se vor trece datele din actul de identitate și va semna. 

CAZ

Clădiri mixte

Secțiunea VII: În cazul în care clădirea este utilizată în scop mixt iar suprafețele nu pot fi delimitate contribuabilul va bifa situația în care se află, după cum urmează: a. la adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfăşoară nicio activitate economică (IV); b. la adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfăşoară activitate economică, contribuabilul va completa câmpul rezervat clădirilor nerezidenţiale (V).

Cele mai citite

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă