21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum se explică avalanşa de solicitări ale DNA în cazul Udrea

Cum se explică avalanşa de solicitări ale DNA în cazul Udrea

Nu este exclus ca Elena Udrea să se victimizeze și miercuri în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, care trebuie să decidă arestarea ei pentru alte trei infracțiuni de luare de mită în dosarul „Gala Bute“. Însă, este cu adevărat Elena Udrea o victimă, aşa cum a declarat inclusiv de la tribuna Parlamentului? Răspunsul îl putem afla din textele de lege.

Citește și: Udrea, pe Facebook: Nu mai bine mă ardeţi pe rug?

Elena Udrea, deputat, fost ministru al Dezvoltării, susține că este o victimă a procurorilor anticorupție, care au înaintat, până acum, la Camera Deputaților, opt solicitări pentru urmărire penală, reținere și arestare. Dintre acestea, trei au fost în aceeași zi.

Portițele găsite de aleși

Primul text de lege care îi OBLIGĂ  pe procurori să înainteze camerelor parlamentare  cereri peste cereri pentru ca aceste instituții să solicite urmărirea penală, reținerea și arestarea de mai multe ori pentru același ministru ( sau fost) – parlamentar, în dosare diferite sau chiar în același dosar, este Statutul Deputaților și Senatorilor care, la articolul 193, aliniatul 2, prin ultima frază, edictează: “Săvârșirea sau descoperirea ULTERIOARĂ a unor noi fapte penale determină introducerea unei noi cereri de reținere, arestare și perchiziție“"pentru deputați sau senatori, după caz.

Citește și: Preşedintele CCR, despre votul în cazul Elenei Udrea: Constituția prevalează întotdeauna

Coroborând această normă obligatorie pentru parlamentari cu Legea răspunderii ministeriale, care impune solicitarea urmăriririi penale – miniștrii sau foștii miniștri fiind imuni și la începerea urmăririi penale – rezultă că pentru un ministru sau fost ministru, în prezent parlamentar, se fac atâtea cerereri de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție în funcție de “descoperirea ulterioară a unor noi fapte penale“. Cum se descoperă “ulterior fapte penale“? În ultima perioadă, prin denunțuri.

Record de denunțuri împotriva Elenei Udrea

De ce până la Elena Udrea nu au existat atât de multe solicitări pentru urmărire penală și arestare pentru aceeași persoană și chiar în același dosar? Răspunsul ni-l dă noul Cod de Procedură Penală, care oferă condiții juridice mai bune inculpaților care își recunosc faptele și care fac denunțuri, însoțite, evident, cu indicii de probe.

Citește și: UPDATE. Cererea de arestare a Elenei Udrea, miercuri dimineață, pe masa ÎCCJ

În cazul Elenei Udrea a „plouat“ cu denunțuri. Udrea a fost denunțată până și de cea mai bună prietenă a sa, Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, inculpată în dosar pentru luare de mită.

Topoliceanu s-a salvat de la arestare prin denunțarea Elenei Udrea.

Scopul includerii denunțurilor în noua legislație penală a fost înlesnirea descoperirii de noi fapte penale, care, după sentințe definitive de condamnare, atrag după sine recuperări ale prejudiciilor.

Legislația dă roade. Campioni sunt foști membri PDL, printre care se observă un concurs de denunțuri pentru a scăpa de arestul preventiv. Acest “sport“ al denunțurilor a început să se observe și la PSD (a se vedea cazul cumnatului premierului Victor Ponta, numai că acesta nu a fost ministru și nici nu este parlamentar, de aceea nu este atât de vizibil).

Citește și: VIDEO. Elena Udrea: Votul din Parlament nu a fost legal. Avocații au contestat votul

Dacă, spre exemplu, în dosarul “Microsoft/SEI/EADS“ s-ar face denunțuri despre noi fapte penale ale foștilor miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu și alții urmăriți penal deja, procurorii anticorupție ar fi obligați să facă noi cerereri pentru începerea urmăririi penale sau pentru reținere și arestare, dacă se impune.

Deputatul Daniel Fenechiu, membru în Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și senatorilor, ne-a declarat: “Legea este proastă pentru că impune această abundență de solicitări. Ar fi trebuit scos acel text care impune să se facă noi solicitări pentru descoperiri ulterioare de fapte penale. Avem nevoie de legislație care să permită administrarea actului de Justiție indiferent de funcția persoanei. Dacă am fi avut o astfel de legislație, nu am avea acum o societate atât de polarizată“.

Citește și: În drum spre arest, Udrea o mai atacă o dată pe Kövesi

Cvorumul, precedentul şi Constituţia

Elena Udrea se va apăra miercuri în fața Înaltei Curți pentru a nu primi un nou mandat de arestare invocând Regulamentul Camerei Deputaților, care spune că solicitarea de urmărire penală și arestare a unui ministru (fost), acum deputat, este aprobată cu votul majorității simple. Avocatul Elenei Udrea va susține că din totalul de 393 de deputați au votat doar 170, în loc de minim 197 de deputați. Dacă nu a fost cvorum, potrivit logicii apărării Elenei Udrea, înseamnă că avizul pentru arestarea ei, dat de Camera Deputaților, este nul de drept. În jurispridență a mai existat o situația similară, iar în 2008 Curtea Constituțională a României a decis că acel articol din Regulamentul Camerei Deputaților este neconstituțional.

Citește și: Avize pentru urmărirea penală și arestarea Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute. Discursul deputatei după experiența din arest

Partea hilară este că în 2013 Regulamentul s-a modificat, dar nu și acel articol neconstituțional, deputații preferând să-și păstreze portițe de scăpare în fața legii penale. Numai că în ierarhia legislației Constituția prevalează, nu Regulamentul Camerei Deputaților, iar un judecător de la Înalta Curte – instanța care judecă azi cererea DNA de arestare preventivă cunoaște aceste noțiuni simple de drept.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă