20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum se fac bani și din proiectele de urbanism, la Galați: Arhitecta-șefă...

Cum se fac bani și din proiectele de urbanism, la Galați: Arhitecta-șefă aprobă planurile proiectate de soțul ei

Incompatibilitățile, forțarea verigilor slabe ale unor legi parazitează și domenii tehnice, cum ar fi urbanismul. Domeniul este specializat. Există firme de proiectare, consultanță și asistență tehnică, cu ingineri și arhitecți pregătiți în urbanism, care realizează documentațiile pentru aprobarea ridicării unor construcții, de la locuințe la proiecte rezidențiale sau centre comerciale.

O nișă în acest domeniu este realizarea Proiectelor de Urbanism Zonal (PUZ) și a Proiectelor de Urbanism de Detaliu (PUD), prin care o construcție este încadrată în amplasament. PUZ-urile și PUD-urile sunt aprobate de consiliile locale, dar în primăriile marilor orașe o etapă preliminară este aprobarea acestora în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, din care fac parte arhitecți independenți, reprezentanți ai Agenției de Mediu, Direcției pentru Cultură.

Comisia de Urbanism este condusă de arhitectul-șef. Un cetățean sau o firmă care vrea să ridice o construcție comandă PUZ-ul sau -PUD-ul unei firme specializate, care și prezintă proiectul respectiv în Comisia de Urbanism, pentru aprobare. În general, odată aprobate de Comisia de Urbanism, aceste proiecte sunt aprobate și de consilii. Domeniul pare să aibă o funcționare precisă, fără sincope și intervenții, pentru că e bine reglementat.

Merge „uns”

Administratorii mai multor firme de urbanism din Galați acuză conflictul de interese în care se află arhitecta-șefă din Primăria orașului, Teodora Voicilă, care conduce Comisia de Urbanism și aprobă proiectele de urbanism pe care le-ar realiza acasă cu soțul său pentru diverși clienți. Astfel, printre firmele care prezintă spre aprobare PUZ-uri și PUD-uri se află și SC Eumetria SRL, a lui Florin Voicilă, soțul arhitectei-șefe. Spre exemplu, în ședința de pe 7 iulie a Comisiei de Urbanism au fost discutate 11 proiecte, la punctul 9 de pe ordinea de zi fiind proiectul „PUD – Locuință și împrejmuire pe Aleea Hortensiilor nr. 26”, proiectat de SC Eumetria SRL, prin arhitect Florin Voicilă.

Sunt reclamate și situații în care mari companii, ca Dedeman sau Nepi, apelează la firma soțului arhitectei-șefe, ca să fie sigure că PUZ-urile lor vor fi aprobate fără să li se ceară o lungă serie de modificări. „La PUZ-ul de la magazinul Dedeman lucra deja o firmă, dar după ce investitorul a fost șicanat și nu a primit autorizația de construire, situația s-a rezolvat după ce lucrarea a fost preluată de arhitectul Florin Voicilă”, ne-a declarat reprezentantul unei societăți din Galați.

O altă sursă ne-a transmis spus că „în oraș, domnul arhitect Voicilă este cunoscut că proiectele lui se aprobă la primărie din prima, fără probleme și în afară de planuri urbanistice face și trafic de influență, în familie, făcând proiecte de autorizație de construire, pe care le aprobă direct arhitecta-șefă, fără să mai treacă prin Comisia Tehnică de Urbanism”.

Un caz de competența ANI

Cazul ar fi de competența Agenției Naționale de Integritate (ANI), căci, din punct de vedere al respectării legii, ar fi corect ca firma soțului arhitectei-șefe să nu lucreze cu Primăria Galați, alternativele fiind să preia contracte de planuri care să fie supuse aprobării Consiliului Județean Galați sau celorlalte primării din județ, ori cu beneficiari din orașul vecin, Brăila, cum lucrează multe firme din Galați. În iunie, arhitecta-şefă Teodora Voicilă a încasat un salariu net de 6.853 lei. Salariul cu care e plătită o funcție din administrație include și sacrificiile pe care trebuie să le facă un funcționar pentru ca activitatea sa să nu fie atacată, nici măcar de reproșuri.  

„Sunt instituții abilitate să verifice informațiile”

În legătură cu acuzațiile aduse arhitectei-șefe de reprezentanții firmelor de urbanism, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, ne-a declarat că nu deține informații cu privire la astfel de situații, dar sunt instituții ale statului care ar putea fi sesizate pentru a dispune măsuri. „Nu am astfel de informații. Dacă toate astea sunt adevărate, sunt instituții abilitate, care, dacă ar fi sesizate că există un astfel de caz, cu siguranță că vor verifica și vor da o rezoluție la final”, ne-a declarat edilul. Teodora Voicilă nu a putut fi contactată pentru a comenta situația.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă