23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum se feresc deținuții de zilele toride

Cum se feresc deținuții de zilele toride

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a declarat pentru Mediafax că s-a dispus ca la nivelul tuturor penitenciarelor să fie luate măsuri speciale în zilele în care temperatura la sol depăşeşte 37 de grade Celsius.

Astfel, printre măsurile luate, se numără prelungirea programului de apă caldă în penitenciare în zilele caniculare, program redus de muncp în aer liber când sunt temperaturi foarte mari.

Citește și: Nu scăpăm de arșiță nici luni: Meteorologii au emis COD galben de CANICULĂ pentru 19 județe

În zilele caniculare, perioada alocată activităţilor în aer liber ale deţinuţilor este prelungită, însă, după ora 11.00, “în timpul orelor de maximă intensitate calorică”, deţinuţii sunt adăpostiţi “în locuri umbrite şi ventilate”.

Programul de apă caldă este prelungit, apa potabilă este asigurată permanent, iar calitatea acesteia este verificată periodic, deoarece în zilele cu temperaturi ridicate, în apa de băut se pot dezvolta microorganisme periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Deţinuţii în vârstă sau cunoscuţi cu boli cronice sunt monitorizaţi de medicii din sistemul penitanciar, iar tratamentul acestora trebuie adaptat la temperaturile ridicate.

Citește și: Meteo. Nu scăpăm de caniculă până în OCTOMBRIE. Prognoza meteo pentru august-septembrie

În acelaşi timp, programul deţinuţilor scoşi la muncă trebuie redus, iar angajatorii trebuie să asigure apă de băut şi echipamentul de protecţie necesar în astfel de situaţii.

Potrivit ANP, au fost luate măsuri speciale şi pentru respectarea condiţiilor referitoare la depozitarea alimentelor, prepararea, transportul şi servirea hranei şi s-a stabilit un program continuu de aerisire şi ventilaţie a celulelor şi spaţiilor închise în care deţinuţii desfăşoară activităţi.

În sistemul penitenciar sunt 33 de penitenciare, două centre educative, trei centre de detenţie şi şase penitenciare spital.

Vremea se menţine caniculară, luni şi marţi, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei. Temperaturile maxime ating frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi.

 

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă