14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum se pregătesc ieşenii pentru Ziua Unirii

Cum se pregătesc ieşenii pentru Ziua Unirii

Mii de ieşeni sunt aşteptaţi, sâmbătă, la manifestările organizate de Ziua Unirii, la Iaşi, la care vor participa și președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta, conform Mediafax

Autorităţile locale estimează că la manifestările care vor avea loc sâmbătă în centrul Iaşiului vor asista câteva mii de persoane. Atât primarul municipiului, Gheorghe Nichita, cât şi președintele Consiliului Județean Iaşi, Cristian Adomniţei, au făcut apel la ieşeni să vină în număr mare la  eveniment.

​Citeşte şi: Flashmob în Capitală, de Ziua Unirii Principatelor

La manifestările care vor fi organizate la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române și-au anunțat participarea și preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta și mai mulţi miniştri, precum şi parlamentari şi şefi de instituţii.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis va susține un discurs în Piața Unirii, începând cu ora 10.15, apoi va depune o coroană la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, după care va merge la Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi”, la mormântul domnitorului.

Cum se pregătesc ieşenii de ceremonie

Vineri dimineață, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în Piaţa Unirii, a fost spălată de angajaţi din subordinea primăriei ieşene, care au folosit o macara. Operaţiunea se desfăşoară în fiecare an, cu o zi înaintea manifestărilor oficiale.

Totodată, străzile din zona centrală a orașului au fost măturate, iar spaţiile verzi au fost curăţate, în timp ce scena din Piaţa Unirii pe care vor urca oficialităţile care vor fi prezente la eveniment a fost montată încă de joi seară.

 Pentru acest eveniment au fost mobilizați peste 200 de jandarmi şi poliţişti care se vor afla în zona centrală a orașului pe toată durata manifestărilor.

Au fost pregătite 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi

Manifestările din Piața Unirii vor fi deschise, sâmbătă, la ora 09.00, cu un concert de muzică populară susţinut de Aurel Tamaş, Margareta Clipa, Nicolae Glib şi Daniela Condurache, după care mai mulți actori vor urca pe scenă pentru a interpreta o scenetă istorică. De asemenea, va fi oficiată și o slujbă religioasă, vor avea loc discursuri ale oficialităților, precum și o paradă militară şi hora Unirii.

Pentru participanții la eveniment, autoritățile locale au pregătit 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi şi vin fiert, care vor fi împărțite imediat după terminarea manifestărilor.

 Sâmbătă seară, este programată retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, pe traseul Piaţa Unirii-Piaţa Culturii.

Victor Ponta a fost sfătuit să nu participe la manifestaţii

În urmă cu două zile, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, lider al filialei PSD, a făcut un apel către partidele politice să nu politizeze manifestările de Ziua Unirii şi a pledat pentru respect faţă de simbolurile naţionale.

Totodată, Ionuţ Ştefanovici, membru al PSD Iaşi, l-a sfătuit pe Victor Ponta să nu vină la Iaşi, de Ziua Unirii, pentru a nu fi fluierat. Ştefanovici a spus că ”fluierăturile de Iaşi cântăresc foarte greu în cariera unui politician”.

Citeşte şi: Un membru PSD îl sfătuieşte pe Ponta să nu vină de Ziua Unirii în Iaşi. Află de ce

Acesta a amintit de ceea ce s-a petrecut pe 24 ianuarie 2011 în Piaţa Unirii din Iaşi, când fostul preşedinte Traian Băsescu a fost huiduit. 

Deputatul PNL Costel Alexe declara, în urmă cu o săptămână, că premierul Victor Ponta nu ar trebui să vină la Iaşi, de Ziua Unirii, pe motiv că Guvernul a condamnat regiunea de nord-est la sărăcie, prin blocarea construcţiei autostrăzii Moldova-Transilvania.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă