14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCum se proteja de interceptări directorul Surdu

Cum se proteja de interceptări directorul Surdu

Dosarul penal al şefului RA-APPS, reţinut de procurori pentru corupţie, scoate la iveală lucruri spectaculoase despre Gabriel Surdu. Potrivit referatului făcut de anchetatori în vederea arestării, în biroul directorului RA-APPS, s-au găsit două dispozitive generatoare de bruiaj, pentru a-și proteja discuțiile ambientale și cele telefonice, de eventuale monitorizări ale DNA și SRI.

De asemenea, au fost descoperite nouă telefoane mobile în biroul său de la RA-APPS, iar în mașina sa, alte trei telefoane mobile și un dispozitiv special, cu inscripția ”GSM BOX PROTECTION AGAINST SPY-PHONES”.

”Din datele existente, rezultă că acest dispozitiv a fost conceput pentru a detecta și indica activarea ilegală a unui telefon mobil. Mai mult, față de această funcție principală, acest dispozitiv creează interferențe în zona înconjurătoare a microfonului telefonului, generând «un zgomot alb», care suprimă microfonul în telefon, făcându-l inutil”, conform referatului prin care se cere arestarea lui Surdu.

În limbaj comun, înseamnă că acest dispozitiv împiedica interceptarea prin telefon, deoarece se știe că discuțiile unei persoane pot fi interceptate prin telefon de serviciile secrete.

Potrivit DNA, în cursul lunii august 2013, Surdu i-a oferit baronului de Buzău Cristinel Marian Bîgiu, care era președintele Consiliului Județean, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), pentru ca firmele pe care le controla prin interpuși să obțină contractul ”Proiectarea şi execuţia modernizarea drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Suma negociată ca mită reprezenta 8% din valoarea contractului și urma să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

» Directorul RAAPPS deţinea, prin interpuşi, o firmă care a încheiat un contract cu primăria unei comune din judeţul Buzău. Mita pe care Surdu trebuia să o plătească preşedintelui de CJ s-a ridicat la aproape 900.000 de euro.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vladimir Putin, reacție după atentatul asupra premierului slovac Robert Fico

Președintele Vladimir Putin a vorbit despre atentatul asupra premierului slovac Robert Fico. Liderul de la Kremlin consideră atacul drept o "crimă odioasă". ''Am aflat cu...

Armata Română deschide o nouă campanie de recrutare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început o nouă campanie de recrutare pentru soldați și gradați profesioniști. Aceasta este a doua campanie de acest tip din...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...
Ultima oră
Pe aceeași temă