18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCum se punea la cale falsificarea numărului de alegători

Cum se punea la cale falsificarea numărului de alegători

Parchetul a solicitat Parlamentului un aviz favorabil pentru urmărirea penală a lui Victor Paul Dobre, considerând că acesta se face vinovat de abuz în serviciu.Potrivit procurorilor, fostul ministru ar fi trimis ilegal la Curtea Constitu­ţională o adresă în care Ministerul Administraţiei şi Internelor spunea că nu-şi asumă numărul de alegători înscrişi în listele electorale. 

TREBUIE SĂ CITEŞTI ŞI De ce trebuie să tranşeze rapid CCR problema referendumului

În acest dosar penal deschis pe data de 3 august, la o zi după ce MAI a trimis adresele la CCR referitoare la listele electorale, anchetatorii au reali­zat mai multe interceptări de convorbiri dintre oficiali ai ministe­rului, convorbiri care demons­trează că aceştia urmă­reau falsificarea datelor privind numărul alegă­torilor. Iată câteva fragmente elocvente de stenograme ale acestor interceptări.

Dobre: “Vor să dea ordonanţe, să facă o nebunie întreagă”

Pe 3 august, într-o discuţie tele­fo­nică, Victor Paul Dobre îi spunea unui anume “Vlad” că unii lideri ai PNL l-au făcut zob la o şedinţă a partidului pentru că a susţinut cifra oficială de 18,2 milioane de alegători şi că se pregăteşte o „nebunie întreagă”.

Dobre Victor Paul: Salut! Azi, cât eram pe drum, a fost o video-conferinţă a înaltei conduceri cu filialele.

Vlad: Am auzit, da.

Dobre Victor Paul: Crin l-a re-mandatat pe Daniel. Vela, ăla de la Prahova şi Fenechiu m-au făcut zob: că n-am semnat, că nu am făcut, că nu ştiu ce.

Vlad: În teleconferinţă?! În video-conferinţă?

Dobre Victor Paul: În video-conferinţă, da.

Vlad: Cretini!

Dobre Victor Paul: Am vorbit cu Chiţoiu. Zic: «Daniele, ce ştii?» Zice: «Ştii că Crin şi cu Ponta au hotărât că e mai bine, nu ştiu ce». Zic: «Bine.» Deci, eu cred că până duminică îmi dau demisia şi îmi văd de concediu.

Vlad: Mamă-mamă!

Dobre Victor Paul: Treaba lor ce vor face!

Vlad: Ce să zic?!

Dobre Victor Paul: Îţi spun eu ce vor: vor să dea Ordonanţe, să facă o nebunie întreagă.

Vlad: Nu pot să cred!

Dobre Victor Paul: Da, da! Să facă o Ordonanţă, să nu voteze ăia de afară, să-i scoată de pe liste, o nebunie întreagă.

Vlad: Victore, hai să vedem dacă nu ne dăm demisia de tot! Pe bune!

Dobre Victor Paul: Cum?

Vlad: Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!”.

Rus: “Nu vreau să-mi petrec bătrâneţile la puşcărie!”

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuţie despre listele electorale, pe 4 august, că el le-a spus că nu semnează „nici un singur om în plus sau în minus”, pentru că „eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie”, potrivit Realitatea TV.

 

„Rus Ioan: Luni cred că vor fi două hârtii! Nu ştiu exact. Mă mai văd cu premierul şi cu…dar aşa se profilează.

Dobre Victor Paul: Aţi apucat să vorbiţi cu el?

Rus Ioan: Da, am vorbit, dar ei vor, în primul rând vor să fie minus 1.600 de aia, ori…aşa ceva nu…i-am spus că nu sunt, fizic şi nu sunt dispus la nici un fel de…nimic şi atunci nu cred că va fi altă soluţie!

Dobre Victor Paul: Îhî.

Rus Ioan: Deci, ei ţin, neapărat, să fie aşa, deci să fie…să se demonstreze faptul că nu…că ăla e valid şi că majoritatea, cvorumul, e ăsta şi noi trebuie să facem cvorumul ăla. Punct. Păi, de unde…să-l facem?

Dobre Victor Paul: Îhî.

Rus Ioan: Că sunt unii care zic că aşa este şi că noi ne opunem sau eu mă opun, că-s omul preşedintelui şi dumneata te-ai convertit. Am zis: Măi, deci, e în regulă, numai că voi vreţi să ne învăţaţi…ce? Că suntem tâmpiţi amândoi, eu şi cu omul ăla! Om fi proşti, dar chiar tâmpiţi nu suntem! Am băgat şi noi de seamă câţi sunt, cum sunt, iar eu nu semnez nici un singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nici o împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!

Dobre Victor Paul: Acum nu ştiu ce să fac, să-i dau şi eu un telefon să-i spun? Nici nu ştiu cum e mai bine!

Rus Ioan: Poţi să-i dai un telefon. Eu i-am spus: Măi, gândeşte-te… nu ştiu ce, mâine seară ajung la capitală, luni dimineaţă sunt acolo şi, dacă chiar există această posibilitate eu nu am nicio…chiar nu am nicio problemă. Asta e, înţeleg că e un imperativ major care voi ziceţi că poate fi susţinut, noi zicem, în tâmpenia noastră că nu poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!

Dobre Victor Paul: Atunci, zic aşa, trec eu mâine pe acolo, înainte de a pleca, scriu ce a am de scris şi o las la dumneavoastră şi o găsiţi de dimineaţă.”

 

Dobre: „Teoria este să scoată 1.600.000 de persoane”

 

Pe 4 august, într-o altă discuţie, Dobre recunoaşte că în USL se doreşte eliminarea de pe listele electorale a peste 1,6 milioane de oameni pentru a atinge astfel cvorumul necesar validării refe­rendumului.

 

DOMN: Acum, Victor, pe de altă parte, am stat şi eu de vorbă cu ai mei … Ce s-a vorbit la tele-conferinţă, este instigare la infracţiune…aia a PNL-ului. Pe bune!

DOBRE VICTOR PAUL: Da, sunt convins.

DOMN: Iar aceştia au chemat-o pe asta de la Evidenţa Populaţiei, care, tu ştii foarte bine că e ofiţer MAI!

DOMN: Şi aia a venit la primar şi i-a zis: Domnule primar, când a fost scandalul cu moldovenii, acum trei luni, ne-am panicat şi am mai luat o dată la mână tot. Astea sunt listele! Scandalul era în altă parte.

DOBRE VICTOR PAUL: Nu dragă, deci, ei … teoria este să scoată 1.600.000.

DOMN: Ce să scoată?! Cum îi scoate?

DOBRE VICTOR PAUL: Să-i scoată pe ăia de afară, că sunt mai mult de 12 luni. O nebunie întreagă!

DOMN: Dar nu ai lege pentru asta! Nu ai lege, pentru numele lui Dumnezeu!

DOBRE VICTOR PAUL: Ştiu, ştiu, ştiu.

DOMN: Iar nebunia că să dai ordonanţă, mie mi se pare…

DOBRE VICTOR PAUL: Aia poate fi chiar…

DOMN: Finalul finalului!

„Sfaturile” lui Manoloiu pentru subalternii săi

În mai multe discuţii din 4 august, Constantin Manoloiu, la vremea respectivă şef al Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei şi care în prezent este urmărit penal pentru abuz, îşi învăţa subordonaţii ce să facă pentru a şterge din liste persoane cu domiciliul în străinătate. Iată discuţia dintre Manoloiu şi martora Laura Cusa (şeful Serviciului Juridic-n.r):

 „Manoloiu Constantin: Noi… ăia de la noi, de la… care fac verificările…

Doamnă: Aşa…

Manoloiu Constantin: Trebuie să comunice numele persoanelor verificate, că ai văzut că BEC-u’ a dat dispoziţie să nu umble pă liste.

Doamnă: Da…

Manoloiu Constantin: Să nu rectifice copiile listelor şi…

Doamnă: Nu, alea rămân aşa.

Manoloiu Constantin: Şi oamenilor ce le trebuie, să aibă numele celor care… pentru o eventuală modificare, dacă e… nu? Sau cum zici?

Doamnă: Da, separat ar trebui.

Manoloiu Constantin: Eu asta vreau să scoată ăştia când… după ce va… operaţiunile… ţi-am dat ideea, tu gândeşti mâine, poimâine.

Doamnă: Aşa…

Manoloiu Constantin: Nu tabelul ăla insipid cu cifre că n-are nici o valoare.

Doamna: Da, bineînţeles.

Manoloiu Constantin: Numele persoanelor operate în registrul naţional.

Doamnă: Da, exact!

Manoloiu Constantin: Nu?

Doamnă: Da, da, da…

Manoloiu Constantin: Că asta este…

Doamnă: Poate n-ar fi rău.

Manoloiu Constantin: Păi, nu, asta e de sprijin şi pentru ăia când operează în liste…”

Într-o altă discuţie, pe 6 august, cu adjunctul său de la Evidenţa Persoanelor, Daniel Gheorghe, Constantin Manoloiu le cere subordonaţilor săi să includă în metodologie modul în care se va face confruntarea bazelor de date cu privire la cetăţenii români.

 „Gheorghe Daniel: Ordonaţi, domnule director!

Manoloiu Constantin: Am vorbit cu Sime acum.

Gheorghe Daniel: Da…

Manoloiu Constantin: El, înainte de alegeri, la solicitarea Externelor, dă o listă cifrică…

Gheorghe Daniel: Da…

Manoloiu Constantin: … cu numărul cetăţenilor din ţările respective. Atât.

Gheorghe Daniel: Am înţeles.

Manoloiu Constantin: De asemenea, el a pregătit un lot, că eu i-am spus posibilitatea de a face o confruntare între evidenţe…

Gheorghe Daniel: Da, da!

Manoloiu Constantin: Şi la solicitarea noastră şi noi vom trece în metodologie, treaba asta: «Solicitare. Se va solicita de la Direcţia Paşapoarte, număr, etc.» Ai înţeles? Ca să ştii despre toată treaba.

Gheorghe Daniel: Am înţeles! Le solicităm doar numărul sau nominal, persoanele?

Manoloiu Constantin: Nominal, cu CNP, cu tot ce au, ca să verific…

Gheorghe Daniel: Da! Nominal! Da! Am înţeles. Dar asta trecem în metodologia noastră.”

Discuţie între funcţionari despre „genocidul din Gorj”

În ziua de 6 august a avut loc următoarea discuţie între func­ţionarii din MAI cu atribuţii în gestionarea datelor despre persoanele cu drept de vot:

 DOMN: Da. Şi astăzi vorbesc ăştia pe la…că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competenţă.

DOAMNĂ: Ce anume?

DOMN: Să, mă rog, să cureţe, nu ştiu, să actualizeze, să nu ştiu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alţii, spun că deja s-au apucat şi au găsit vreo 40.000 morţi, dar de atunci încoace, nici unii…

DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?

DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

DOAMNĂ: Că a găsit?

DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale.

DOAMNĂ: În perioada de după ce?

DOMN: De după referendum. Nu ştiu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!

DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morţi în Gorj?

DOMN: Da mă, da, da, da!

DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!

DOMN: Pe de-o parte spunea că ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puţin olteni! Acesta e judeţul lui Ponta, Gorjul.

DOAMNĂ: Cum să fie măi 40.000 dacă la nivel de ţară zicea D. că sunt 200 şi ceva de mii de morţi pe an?

DOMN: Da măi, da. De asta îţi spun că oamenii vorbesc vrute şi nevrute şi tot felul de…

DOAMNĂ: Poate 4000 nu 40.000.

DOMN: Nu, nu.

DOAMNĂ: Nici 4.000 nu cred că s-au înregistrat!

DOMN: Îţi dai seama. Într-o lună, na! Sau nici o lună.

DOAMNĂ: Care o lună, măi?

DOMN: Da.

DOAMNĂ: Care o lună? De pe…când s-a, când a îngheţat baza?

DOMN: Pe 23.

DOAMNĂ: Păi eu nu ştiu că nu am fost aici dar… pe 23. Păi de pe 23 şi până acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, în jumătate de an se duce tot judeţul Gorj.

DOMN: Da. Rămâne domnul premier fără…

DOAMNĂ: Nu jumătate de an dar cât are? Are 400.000 judeţul? Îţi spun eu, în 10 zile se duce! Doamne, iartă-mă! Cum poate să vorbească…

DOMN: Mda. Oricum, ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Cică pot fi abateri, abateri foarte, nesemnificative, de 2,3 persoane, ştii?

DOAMNĂ: Păi pot fi, pot fi, normal că pot fi, dar 1, 2, 3, 5, singulare, nicidecum să afecteze lista, adică cifra. Şi nici ce s-a întâmplat, mă rog, să nu valideze din cauza asta. Că nu se pune problema.   

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Eficiente și igienice – alege consumabilele de hârtie de unică folosință!

În orice domeniu profesional - sanatate, educație, HoReCa, administrație publică, economic -  igiena este un detaliu important pentru a menține un mediu de lucru...
Ultima oră
Pe aceeași temă