10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se vor antrena pompierii militari

Cum se vor antrena pompierii militari

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne va pune în funcţiune un nou poligon destinat instruirii personalului care participă la intervenţii.

Poligonul va include un traseu tip labirint, pe două etaje. În momentul antrenamentului, labirintul va fi umplut cu fum, iar temperatura din interior va fi mărită până la 60 de grade Celsius.

De asemenea, în poligon se vor difuza zgomote specifice acţiunilor de intervenţie, precum şi efecte luminoase care să simuleze focul.

Pompierii trebuie să “salveze” şase manechine cu greutatea de până la 60 de kilograme

În timpul antrenamentului, pompierii vor trebui să „salveze” şase manechine, care să simuleze oamenii captivi într-o clădire incendiată. Manechinele vor corespunde unor persoane cu înălţime maximă de 1,80 metri şi cu greutatea de până la 60 de kilograme.

Unele zone din traseu se vor putea parcurge în picioare, dar altele, cu înălţime de 90 de centimetri, vor putea fi străbătute numai în poziţia târâş. Intrarea şi ieşirea din labirint se vor face prin scări înclinate sau verticale.

Labirintul de antrenament va avea în interior cel puţin 20 de obstacole de care militarii vor trebui să treacă. Unul dintre acestea va fi o gaură cu diametrul de 65 de centimetri. Alte obstacole vor fi reprezentate prin uşi pivotante sau culisante, uşi cu câte două încuietori, precum şi prin grilaje parţial blocate. De asemenea, traseul va trece şi printr-un tub lung de trei metri, cu diametru între 60 şi 75 de centimetri.

În podeaua labirintului vor fi instalaţi senzori de greutate, care să indice permanent poziţia oamenilor care participă la exerciţii.  În încăperi vor exista truse medicale, pentru a fi folosite în caz de accidentări. De asemenea, în caz de urgenţă, fumul va putea fi evacuat forţat din labirint, iar oamenii vor putea ieşi prin uşi speciale.

Viitorul poligon nu va avea un amplasament fix, ci va fi construit sub forma unor containere care să fie transportate şi instalate în orice locaţie. Pentru cumpărarea tututor componentelor labirintului,  IGSU a organizat o licitaţie care se află acum în derulare.

Valoarea poligonului, estimată de IGSU, este de 4 milioane de lei, fără TVA. Firmele interesate să livreze echipamentul de instruire pot depune oferte până în luna iunie 2015.

Citeşte şi:  Foto. Cu ce mașini se vor deplasa pompierii în misiune

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă