11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum sunt forțate granițele României de imigranți ilegali

Cum sunt forțate granițele României de imigranți ilegali

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în apropierea frontierei de stat 12 cetăţeni irakieni, care intenţionau să intre ilegal în România din Bulgaria, pe jos, pe la frontiera verde.

România este una dintre țările pe care le aleg imigranții care vor să ajungă în spațiul Schengen. Zeci de persoane din țări precum Siria și Irak forțează granițele de sud-est ale Europei. Nu știm cu exactitate câți reușesc, știm însă câți sunt reținuți de polițiștii de frontieră.

Cel mai recent caz a avut loc miercuri noapte.

Profitând de întuneric, 14 persoane au vrut să treacă, pe jos, frontiera verde care desparte România de Bulgaria, în apropierea punctului de frontieră Negru Vodă.

Polițiștii de frontieră i-au depistat cu ajutorul sistemului de termoviziune. Imediat a fost declanşată o acţiune specifică a Poliţiei de Frontieră, în urma căreia au fost reţinute cele 14 persoane, toate de sex masculin, care au fost conduse la sediul din Negru Vodă pentru cercetări. “În urma verificărilor s-a stabilit că 12 dintre bărbaţi sunt cetăţeni irakieni, doi minori şi 10 adulţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani, alţi doi fiind cetăţenii bulgari, F.S. şi E.N, de 29 şi 38 de ani“, a precizat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă. Grupul de migranţi irakieni a încercat să intre ilegal în România, pe jos, cu scopul declarat de a ajunge în Germania şi Elveţia, fiind călăuziţi de cei doi cetăţeni bulgari.

Extinderea cercetărilor a condus la depistarea unui alte călăuze, un cetăţean bulgar, în vârstă de 31 de ani, care a încercat să intre în România prin punctul de trecere a frontierei Vama Veche, la bordul unui autoturism marca Ford Galaxy înmatriculat în Republica Bulgaria. În urma controlului, în interiorul autoturismului, au fost găsite două grame de substanţă vegetală susceptibilă a fi marijuana, care erau ascunse în propriul telefon mobil, în locul acumulatorului.

Poliţiştii de frontieră au întoc­mit în cauză actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat“, „trafic de migranţi“ şi „complicitate la trafic de migranţi“, fapte sancţionate de Codul Penal.

Cel de-al treilea cetăţean bulgar, S.I., depistat în punctul de trecere a frontierei Vama Veche, este cercetat şi pentru infracţiunea de „introducere sau scoatere din ţară a drogurilor de risc, fără drept“, fiind sesizat și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa. În cazul de migraţie ilegală, cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră constănţeni sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de la lângă Tribunalul Constanţa. În grupul de 12 persoane se aflau și doi minori.

Ieri dimineață, 11 cetățeni irakieni au fost predați autorităților de frontieră din Republica Bulgaria, conform protocolului existent între cele două state. Cele trei călăuze bulgare și un alt cetățean irakian au fost audiate la Parchet.  

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă