12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum vrea să-și plătească Elena Udrea cauțiunea de 5 milioane de lei

Cum vrea să-și plătească Elena Udrea cauțiunea de 5 milioane de lei

Elena Udrea a pus la dispoziția procurorilor anticorupție două terenuri de 83.000 de metri pătraţi şi construcţii aparţinând SC Băi Boghiş SRL, în contul cauțiunii de cinci milioane de lei, în dosarul mitei de la afaceristul Bogdan Buzăianu, conform DNA. 

Procurorii anticorupţie au admis, în 13 noiembrie, cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanţii reale imobiliare asupra a două terenuri în suprafaţe de de 67.258 metri pătraţi şi, respectiv, 15.917 metri pătraţi, precum şi asupra terenurilor aferente, aparţinând SC Băi Boghiş SRL, pentru constituirea cauţiunii de cinci milioane de lei, stabilită în 30 octombrie.

Anchetatorii au dispus luarea măsurii asiguratorii, imobilele puse la dispoziţie de SC Băi Boghiş, din Zalău, judeţul Sălaj, până la valoarea de cinci milioane de lei, fiind indisponibilizate.

Citește și: DNA: Radu Budeanu a intermediat mita de 5 milioane de dolari pentru Elena Udrea. SURSE: și-a recunoscut faptele

“Precizăm că, la data de 12.11.2015, asociaţii SC Băi Boghiş SRL au hotărât constituirea unei garanţii reale imobiliare asupra bunurilor imobile ale societăţii în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea constituirii de către Udrea Elena Gabriela a cauţiunii stabilită prin Ordonanţa din data de 30.10.2015. În conformitate cu dispoziţiile art. 217 C pr. pen. cauţiunea garantează participarea inculpatului la procesul penal şi respectarea de către acesta a obligaţiilor, putând servi pentru repararea pagubelor cauzate prin infracţiune, a cheltuielilor judiciare sau a amenzii”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit dispozițiilor legale, cauțiunea poate fi depusă de inculpată sau de un substituit procesual al inculpatei.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ordonanţa privind admiterea cererii de consemnare a cauţiunii şi dispunerea sechestrului asigurător.

Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea, anunţa, în 12 noiembrie, că una dintre firmele la care este asociată Elena Udrea a depus o garanţie imobiliară, care acoperă cauţiunea de cinci milioane de lei.

Elena Udrea a fost pusă, în 30 octombrie, sub control judicar pe cauțiune, stabilită la cinci milioane de lei, în dosarul în care este acuzată că ar fi primit cinci milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu, pentru ca firma acestuia să aibă asigurată continuarea derulării unui contract încheiat cu Hidroelectrica, iar cu aceşti bani ar fi finanţat campania electorală din 2012 a PDL. Camera Deputaţilor a avizat începerea urmăririi penale şi a reţinerii Elenei Udrea în această cauză, respingând însă cererea DNA de încuviinţare a unei solicitări de arestare preventivă.

Fostul ministru Elena Udrea a contestat decizia de a fi pusă sub control judiciar pentru o cauţiune de cinci milioane de lei, dar instanţa supremă a respins, pe 4 noiembrie, plângerea, pe motiv că este neîntemeiată. Elena Udrea reclama faptul că nu poate plăti o cauţiune în sumă atât de mare, în condiţiile în care toate bunurile sale sunt deja puse sub sechestru de către DNA.

Potrivit procurorilor, în vara anului 2010, Elena Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a pretins de la Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de cinci milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea în continuare a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiat cu Hidroelectrica.

Radu Budeanu, fondatorul Cancan, a fost pus, miercuri, sub control judiciar, cu obligaţia plăţii unei cauţiuni de două milioane de lei, fiind acuzat că ar fi intermediat mita de cinci milioane de dolari presupus a fi primită de fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă