20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialCCR: Legea administrației publice locale este NECONSTITUŢIONALĂ

CCR: Legea administrației publice locale este NECONSTITUŢIONALĂ

Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că Legea administraţiei publice locale şi Legea privind prefectul şi statutul prefectului sunt neconstituţionale, ca urmare a sesizării formulate de președintele Klaus Iohannis.

Curtea Constituţională a criticat procesul legislativ care a dus la aprobarea legii administrației publice, pentru că “nu a ţinut cont de criteriile de partajare a competenţelor celor două Camere ale Parlamentului şi nici de modalitatea de soluţionare a conflictelor de competenţe dintre acestea”.

“Curtea a reţinut că, deși legea conținea prevederi ce țin de competența decizională a Camerei Deputaților, Senatul este Camera care a adoptat legea criticată, în calitate de Cameră decizională. Potrivit procedurilor parlamentare privind legiferarea, legea trebuia întoarsă la prima Cameră sesizată, respectiv Camera Deputaţilor, pentru a decide definitiv, ceea ce nu s-a întâmplat”, se afirmă într-un comunicat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Totodată, Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut şi criticat dispozițiile art.271 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii. Astfel, s-a constatat că sintagma “și să prevadă plata necondiționată  la prima cerere a autorității contractante, în măsura în care contestația/cererea/plângerea va fi respinsă”, din art.271 alin. (5) este neconstituțională.

Pe 16 octombrie, Președintele a transmis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra unui act normativ ajuns la promulgare care completează prevederi ale Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Guvernul are nou proces la Curtea de arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 milioane de euro

După modelul canadienilor de la Roșia Montană, Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului...

Planul de pace al Chinei

Din multe rațiuni, Planul de pace al Chinei (2023) este referință internațională astăzi, prin natura lucrurilor și prin el însuși. În primul rând, situația obiectivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă