4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCCR a decis că Legea privind salarizarea bugetarilor este constituțională. Reacția lui...

CCR a decis că Legea privind salarizarea bugetarilor este constituțională. Reacția lui Liviu Dragnea: Am încredere că preșdintele Iohannis va promulga actul normativ cât mai repede. Ministrul Muncii: Se omoară primi doi ani din posibila aplicare serioasă a Legii salarizării unitare

UPDATE 15.40: Ministrul Muncii, Dragos Pîslaru, susține că, prin alocarea a 4,85 de miliarde pentru majorările salariale, „se omoară” primii doi ani din „posibila aplicare serioasă” a Legii salarizării unitare.

„Din punct de vedere al oportunitătii, este mult mai complicat. Pe de-o parte, mă bucur în mod onest că asistenta socială, sănătatea și educația vor beneficia de anumite creșteri salariale. Cei care nu vor să creadă acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul în care s-au alocat acești bani, dar am recunoscut nevoia de a finanța mai bine aceste categorii și aș fi preferat să se facă în mod echitabil (spre exemplu, să crească mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili și cei aflați pe funcții de conducere). Ce mă mâhnește profund este că nu s-a înțeles că prin alocarea în acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conțin mai puțin vizibil și anumite creșteri cu dedicație, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibila aplicare serioasă a legii salarizării unitare”, a scris ministrul Pîslaru pe pagina sa de Facebook.

 

 

 13.30: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a salutat, miercuri, decizia CCR,

Salut decizia CCR privind creşterea veniturilor cu 15% pentru angajaţii din sănătate şi educaţie! Avem încredere că preşedintele Iohannis va promulga legea cât mai repede, astfel încât aceste majorări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. PSD a luat în calcul aceste majorări în proiectul de buget prezentat încă din campania electorală. Aşa cum am luat în calcul şi creşterea salariului minim la 1.450 lei începând tot cu 1 ianuarie”, a scris Liviu Drgnea, pe Facebook.

12.53: CCR a decis, miercuri, că Legea care prevede majorări salariale este constituțională, a declarat Valer Dorneanu.

———

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta, miercuri, sesizările depuse de guvern și de Partidul Național Liberal (PNL) cu privire la legea care modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor, scrie Agerpres. Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede majorări salariale în educație și sănătate în medie cu 15%.

CCR ar fi trebuit să se pronunţe asupra legii la 7 decembrie 2016, dar a amânat decizia pentru 14 decembrie, invocând faptul că membrii CCR nu au avut timp să aprofundeze studiul dosarelor, potrivit declarației din 7 decembrie a președintelui Curții, Valer Dorneanu.

Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice din 9 iunie 2016 a fost adoptată de Senat, la 4 octombrie 2016, cu 75 de voturi pentru și niciunul împotrivă, iar de Camera Deputaților, la 7 noiembrie, cu 184 de voturi pentru și o abținere, susţine sursa citată.

Camera Deputaților a introdus, la votul din 7 noiembrie 2016, o serie de amendamente care au condus la majorarea salariilor celor două categorii de bugetari cu circa 15%. Astfel, unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, “începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, și nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat de Camera Deputaților prevede că, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”. Majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

La 10 noiembrie 2016, Guvernul a atacat Legea de adoptare a OUG la Curtea Constituțională, în sesizare arătându-se că se încalcă art. 1, alin. (4), art. 111, alin. (1), art. 138, alin. (5) din Constituția României, care prevăd separația puterilor în stat și faptul că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

Și PNL a sesizat Curtea Constituțională la 10 noiembrie 2016, invocând faptul că, așa cum a fost amendată legea la Cameră, la 7 noiembrie, actul normativ se modifică substanțial față de forma adoptată la Senat și față de conținutul inițiatorului, încălcând astfel principiul bicameralismului. Partidul mai invocă și încălcarea art. 69, alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că un raport adoptat de o comisie permanentă a Camerei trebuie distribuit la caseta electronică a parlamentarilor cu cel puțin cinci zile înainte de dezbaterea în plen.

_____

OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri public a fost adoptată de guvern la 9 iunie 2016.

În expunerea de motive a OUG 20/2016 se arată că este necesară adoptarea de urgență a unui act normativ care să elimine discrepanțele rezultate din neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii-cadru nr. 284/2010 și care să determine creșterea nivelului salarial pentru personalul din sănătate și personalul din educație.

Un motiv invocat de inițiatorul Ordonanței pentru mărirea salariilor medicilor este deficitul de personal medical care a devenit cronic, circa 40.000 de posturi fiind în prezent neocupate, ca urmare a migrației forței de muncă în străinătate. În ceea ce privește sistemul de educație, inițiatorul arată că disfuncționalitățile salariale din sectorul de învățământ trebuie eliminate, în prezent, fiind afectate în acest sector, un număr de cca 61.000 de persoane.

Nu în ultimul rând, guvernul mai invocă, în expunerea de motive la OUG, că multe dintre instituțiile statului din întreaga țară se confruntă cu procese având ca obiect eliminarea unor discrepanțe rezultate din neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii-cadru nr. 284/2010. Mai mult, instanțele pronunță hotărâri judecătorești în favoarea salariaților, iar impactul financiar al punerii în executare a sentințelor judecătorești asupra bugetului general consolidat este semnificativ, fiind estimat la 3,5 miliarde lei.

 

 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă