15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel a respins cererea de a sesiza CCR asupra Ordonanței...

Curtea de Apel a respins cererea de a sesiza CCR asupra Ordonanței 14. Cererea era formulată de fostul deputat Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu

Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, cererea de a sesiza Curtea Constituţională în cazul OUG 14, formulată de fostul deputat Theodor Nicolescu.

Cererea a fost înaintată în dosarul în care Nicolescu este judecat pentru abuz în serviciu, în legătură cu o despăgubire ilegală acordată de ANRP. Theodor Nicolescu arăta în argumentarea cererii de sesizare a Curţii Constituţionale că abrogarea OUG 13, prin OUG 14, duce la nemodificarea unor articole din Codul penal, inclusiv cel referitor la abuzul în serviciu, ceea ce îi încalcă dreptul la apărare.

Decizia de luni a Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi contestată de Nicolescu la instanţa supremă.

“Respinge cererea formulată de inculpatul Niculescu Theodor Cătălin, de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr 14/2017 şi a dispoziţiilor art. 1 din OUG 14/2007 ca nefondată. Respinge ca nefondată cererea formulată de apărătorul ales al lui Nicolescu Theodor Cătălin, de emitere a unei adrese la Parchetul de pe lângă ICCJ, DNA sau la Prefectura Municipiului Bucureşti, prin care să se solicite dosarul cu nr. 38386, în original”, menționează decizia Curții de Apel.

Hotărârea poate fi atacată cu apel de Theodor Nicolescu în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Fostul deputat PNL este judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a lui Horia Simu. La termenul din 13 februarie, Nicolescu a cerut Curţii de Apel Bucureşti să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OUG 14, care a abrogat controversata OUG 13 / 2017.

Pe 25 august 2015, omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu 70 milioane de euro.

Pe lângă aceştia, mai sunt judecaţi, sub acuzaţia de abuz în serviciu, Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoras, fost vicepreşedinte al instituţiei, foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Bărbulescu), dar şi expertul evaluator Alexandru Florin Hanu.

Potrivit DNA, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoras, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiză şi de a stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă