13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel București judecă, miercuri, o cerere care vizează OUG 13....

Curtea de Apel București judecă, miercuri, o cerere care vizează OUG 13. Procurorul general a renunțat la procesul deschis împotriva Guvernului

UPDATE 13.54: Procurorul general Augustin Lazăr a renunțat miercuri la procesul deschis împotriva Guvernului în legătură cu OUG 13 de modificare a Codurilor penale. Cererea de renunțare la judecată vine după ce OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

 


Curtea de Apel București judecă, miercuri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a OUG 13 de modificare a Codurilor penale. Totodată, va fi dezbătută cerere depusă de Asociația Salvați Bucureștiul prin care se solicită anularea OUG 13.

Procesele ar putea rămâne fără obiect, după ce Executivul a adoptat o ordonanță de abrogare a OUG 13.

Parchetul General a anunțat, în 3 februarie, că Augustin Lazăr a atacat în instanță OUG 13 și a cerut magistraților judecarea în regim de urgență a cererii sale. Totodată, procurorul general a solicitat instanței sesizarea Curții Constituționale.

În motivarea acțiunii, Augustin Lazăr a arătat că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât ordonanța are ca efect „perturbarea gravă a întregii activități a Ministerului Public și obstrucționează bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoane care au săvârșit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală”.

„Ordonanța este criticabilă pentru neconstituționalitate. Prejudiciul este iminent și se produce la data de 9 februarie 2017. Odată produse la data menționată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanță de urgență se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituțională (art.5 din Codul penal — Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei. (1) În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispozițiile alin.(1) se aplică și actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituționale, precum și ordonanțelor de urgență aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziții penale mai favorabile)”, mai explica Lazăr.

În opinia procurorului general, prin intrarea în vigoare a ordonanței, era afectată, atât la nivel intern, cât și extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupției la toate nivelurile autorităților și instituțiilor statului.

„În acest context, deși s-a invocat necesitatea asigurării conformității dispozițiilor Codului penal și ale Codului de procedură penală cu unele decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările aduse prin acest act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curții Constituționale. S-a subliniat, totodată, că efectele imediate ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017 sunt vătămătoare în drepturile și interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice, deoarece Guvernul prin adoptarea acestui act administrativ cu caracter normativ a lăsat loc arbitrariului în sfera actelor de dispoziție ale organelor administrative. Astfel, toate actele care vizează relațiile sociale ocrotite legal privind afirmarea și recunoașterea unui drept sau interes vor fi supuse unor decizii administrative controversate, conducând la lipsa unei disciplinări a aparatului administrativ cu consecințe în planul inechităților sociale”, a mai precizat procurorul general al României. 


 AVERTISMENT. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, l-a învățat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cum să atace eficient la CCR ordonanțele care modifică prevederile din Codul Penal

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis spre analiză Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, indicându-i textele de lege pe care să le invoce. Ciorbea anunțase că nu va sesiza CCR deoarece ordonanța nu este în vigoare. Procurorul general Lazăr îi indică lui Ciorbea textele de lege și ce critici de neconstituționalitate poate invoca pentru a avea succes la CCR.


 Procurorul general Augustin Lazăr anunță că la DNA există un dosar legat de OUG adoptate de Guvern. În 24 ianuarie, asociația Inițiativa România anunța că a depus un denunț penal împotriva lui Grindeanu și Iordache

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat faptul că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. Cererea a fost motivată, după reiese din declarația procurorului general, tocmai de implicarea celor doi magistrați în redactarea ordonanței de modificare a Codului Penal adoptată marți seara.


 

 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă