14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe ce a pierdut Klaus Iohannis bănoasa casă din Sibiu. Curtea de...

De ce a pierdut Klaus Iohannis bănoasa casă din Sibiu. Curtea de Apel a explicat decizia de a anula dreptul de proprietate pentru președinte

Curtea de Apel Pitești a considerat neîntemeiate motivele de contestație în dosarul privind o casă din Sibiu a familiei președintelui Klaus Iohannis, potrivit motivării deciziei prin care a fost respinsă contestația în anulare.

Familia Iohannis cumpărase casa de la moștenitorul care nu avea acte în regulă. Curtea de Apel Pitești a decis definitiv luna trecută  ca soții Iohannis să piardă calitatea de proprietari ai casei din centrul Sibiului. Ei nu mai erau proprietari ai acestei case din luna aprilie a anului trecut, după ce au fost radiați din cartea funciară, la solicitarea Administrației Finanțelor Publice.

Anterior, familia Iohannis a pierdut în instanță dreptul de proprietate asupra acestei părți din casă, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Brașov, decizie contestată de soții Iohannis. 

 Imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29 a aparținut soților Maria și Eliseu Ghenea. Cei doi au murit în anii ’70, iar casa a devenit proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea. 

Avocații acestora și-au bazat acțiunea pe opt motive, dar instanța le-a respins.

"Prin prezenta contestație în anulare, contestatorii au înțeles să atace decizia pronunțată în cadrul recursului, motivat de faptul că au existat mai multe erori materiale ale instanței de recurs în soluționarea acestei din urmă căi de atac, precum și pentru că instanța nu s-a pronunțat asupra tuturor motivelor de recurs. (…) Nu pot fi reținute susținerile contestatorilor legate de admisibilitatea contestației în anulare și de extinderea interpretării noțiunii de 'greșeală materială' din perspectiva dispozițiilor art. 6 din CEDO, jurisprudența instanței europene fiind în sens contrar, respectiv al păstrării securității raporturilor juridice și sancționării anulării hotărârilor definitive și irevocabile, pentru unicul motiv că ar exista un punct de vedere diferit asupra aprecierii faptelor de cel al instanțelor precedente, fără niciun element de dovadă suplimentară care să poată justifica această diferență de apreciere", se arată în motivare.

Casa a fost naționalizată, apoi cumpărată de foștii chiriași, cărora le-au fost anulate contractele, în urma unei cereri de retrocedare a unui presupus moștenitor. De la acest moștenitor a cumpărat familia Iohannis jumătate din casa.

Familia președintelui Klaus Iohannis continuă să încaseze bani reprezentând chiria casei din Sibiu, casă pe care a pierdut-o în instanță.

"Contestația în anulare este o cale de atac prin intermediul căreia se pot 'repara' numai greșeli de fapt, involuntare", se precizează în motivare. Hotărârea Curții de Apel Pitești este irevocabilă. Judecarea contestației în anulare s-a încheiat pe 15 februarie, instanța amânând atunci pronunțarea cu o săptămână.

Eugen Antonescu, fiul proprietarilor de drept al imobilului din Sibiu deţinut până acum de Klaus Iohannis și de soția lui, a declarat joi pentru B1.ro că este mulţumit că magistraţii au dat câștig de cauză proprietarilor de drept, după o luptă  care durează de 17 ani.
Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă