23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCurtea de Justiție a UE: Statul român a încălcat legislația, întrucât nu...

Curtea de Justiție a UE: Statul român a încălcat legislația, întrucât nu a luat măsuri pentru prevenirea poluării de la Moldomin. Cum răspunde Ministerul Economiei

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, joi, că statul român a încălcat dreptul UE, întrucât nu a luat măsuri pentru a preveni poluarea dintr-un iaz administrat de Moldomin SA Moldova Nouă, companie intrată în faliment, potrivit News.ro.

Potrivit sursei citate, Ministerul Economiei a propus, în martie, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru rezolvarea problemei, însă proiectul este şi acum pe circuitul de avizare. 

Decizia a fost anunţată de Ministerul Economiei, care susţine că va depune toate eforturile pentru implementarea rapidă a unei soluţii în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere, aflat în proprietatea statului şi în administrarea Moldomin, de la care provine poluarea. 

„În acest sens, adaptăm cadrul legislativ pentru a răspunde corespunzător obligaţiilor ce decurg din Directiva 2006/21/CE. Urmărim cu atenţie procesul de implementare a unei soluţii, în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere şi vom demara o analiză menită să clarifice responsabilitatea situaţiei prezente”, a precizat ministerul, într-un comunicat. 

Ministerul mai afirmă că va purta un dialog strâns cu reprezentanţii Comisiei Europene pentur a evita impunerea unor sancţiuni financiare, în cazul în care se declanşează o acţiune în constatarea neexecutării hotărârii pronunţate. „Precizăm că la acest moment nu se aplică sancţiuni pecuniare”, a menţionat Ministerul Economiei. 

Sitauţia a fost semnalată de mai multe luni de către angajaţii Ministerului Economiei, care au propus, în luna martie, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru rezolvarea problemelor. Proiectul nu a intrat, însă, nici până acum pe agenda Guvernului, fiind blocat pe circuitorul de avizare. În 28 iunie, proiectul a primit aviz pozitiv în Consiliul Economic şi Social, potrivit agendei instituţiei.

Iniţiatorii au atras atenţia, la începutul lunii martie, că actul normativ trebuie aprobat urgent. „Pentru evitarea unei condamnări şi a măsurilor pecuniare la care va fi supusă România în cazul unei decizii definitive a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, se impune finanţarea activităţilor de conformare de mediu şi, implicit, respectarea obligaţiilor asumate prin respectiva directivă”, se arată în proiectul de act normativ.

În 2012, Comisia Europeană a declanşat împotriva României o acţiune pentru neîndepliniriea obligaţiilor prevăzute de Directiva privind gestionarea deseurilor din industriile extractive, care a vizat iazurile de decantare aparţinând Moldomin SA, printre care Iazul Tăuşani şi Iazul Boşneag.

Comisia a solicitat autorităţilor române să ia măsuri de conformare pentru iazurile Tăuşani şi Boşneag până cel târziu la data de 22 aprilie 2014. România nu a îndeplinit obligaţiile până la termenul prevăzut, astfel că executivul Uniunii Europene a introdus, în martie 2015, o acţiune la Curtea de Justiţie a UE. 

Ministerul Economiei a constatat că România nu are, în prezent, cadrul legal pentru a rezolva problemele de la Moldova Nouă. „Având în vedere faptul că situaţiile exemplificate privesc operatori economici în faliment, care nu pot fi obligaţi să suporte costurile depoluării, iar neluarea de măsuri este de natură a genera poluare transfrontalieră şi de a pune în pericol sănătatea umană, precum şi sanctiuni pecuniare pana la data conformarii la obligatiile privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive, este necesar să fie creat şi implementat mecanismul pentru diminuarea prejudiciilor la care este expus statul român prin plata de amenzi si penalităţi de întârziere”, se mai precizează în documentul menţionat.

Societatea Moldomin SA Moldova Nouă, care deţinea zăcăminte de circa 200 de milioane de tone de minereu, a intrat în faliment în 2010, iar o tentativă de vânzare a societăţii către compania elveţiană Mineco a eşuat. Mai mult, societatea a fost implicată într-un dosar de spionaj economic. În iulie 2014, Iacob Chişărău şi Sorin Berchimiş, foşti directori de la Moldomin şi Ipromin, au fost trimişi în judecată de către procurori pentru că le-ar fi permis reprezentanţilor Mineco să fotocopieze date geologice clasificate privind zăcămintele deţinute de Moldomin la Moldova Nouă.

Presa locală a relatat de mai multe ori despre probleme de poluare rămase după falimentul Moldomin. Astfel, praful de pe iazul de decantare a apelor de mine Tăuşani – Boşneag, cu o suprafaţă de circa 150 de hectare, este ridicat de vânt şi îi afectează pe locuitorii din Moldova Nouă, dar şi populaţia din mai multe localităţi din Serbia.

Praful toxic poluează izvoarele, fântânile, terenurile agricole, gospodăriile, dar şi pensiunile turistice din zonă, potrivit organizaţiilor de mediu. 

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă