12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremur de 4,1 grade pe Richter, în Vrancea. Directorul INFP: Nu are...

Cutremur de 4,1 grade pe Richter, în Vrancea. Directorul INFP: Nu are nicio legătură cu cel din Italia

Un cutremur de 4,1 grade pe Richter a avut loc, luni după-amiază, în Vrancea. Cutremurul a avut loc la ora 13.59, la o adâncime de 100 de kilometri, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

 

Directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a precizat, pentru Agerpres, că seismul nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Italia.

„Cutremurul produs cu puțin timp în urmă nu are nicio legătură cu cutremurul din Italia pentru că sunt zone diferite și nivel de adâncime diferit. Acest seism din Vrancea este un cutremur de sine stătător, care a venit la puțin peste o lună de zile după cel de 5,3 grade pe Richter din septembrie și de aceea este poate deranjant, însă putem spune că ne încadrăm în activitate seismică normală în Vrancea", a declarat Constantin Ionescu.

Acesta a precizat că în luna octombrie s-au înregistrat, în medie, 10 cutremure, ceea ce arată că activitate seismică a fost în limite normale. „În luna octombrie s-au înregistrat, în medie, 10 cutremure, deci o activitate seismică normală. Nu putem știi dacă va veni un cutremur mai mare sau când se va produce unul mai mic. Nu putem spune că acest seism prevestește altceva, atâta timp cât nu se produc mai multe nu putem să ne dăm seama. Dacă ne uitam la evenimentele din Italia ne apucă groaza, acolo poți să spui că s-a intensificat activitatea și s-ar putea produce ceva mai mare. La noi, în România, este greu de spus deoarece dacă se intensifică activitatea în Vrancea poate să vina și unul mai mare, dar poate să fie și o descărcare", a explicat Ionescu.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), luni, la ora locală 13:59, s-a produs în județul Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de 100 de kilometri, însă ulterior seismologii au revizuit intensitatea la 4 grade pe Richter, iar adâncimea la 89,7 kilometri. Șeful INFP a subliniat că seismul s-a resimțit și în alte orașe din România, intensitatea maximă fiind de 3 grade în localitățile cele mai apropiate de epicentru și în scădere până la 2 grade pe Richter în cele mai îndepărtate.

 

De la începutul anului, în România au fost înregistrate cinci cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea. Ultimul seism puternic, cu magnitudinea 5,6, s-a produs în noaptea de 23 spre 24 septembrie.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluţie sunt cele înregistrate pe 30 şi respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 şi respectiv 6,4 pe scara Richter.

În ultimii 10 ani, trei mişcări seismice au depăşit magnitudinea de 5 pe scara Richter, respectiv cele din 25 aprilie 2009, cu magnitudinea de 5,4 pe Richter, cel din 6 octombrie 2013 cu magnitudinea de 5,4 pe Richter şi cel din 22 noiembrie 2014 cu 5,4 pe scara Richter. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă