13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Dacian Cioloş a declarat că modificarea OUG 20, prin care se...

VIDEO. Dacian Cioloş a declarat că modificarea OUG 20, prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie, va fi contestată la Curtea Constituţională

Prim-ministrul României, Dacian Cioloş, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că modificarea OUG 20 nu respectă legea şi va fi supusă unui control de constituţionalitate. Prevederile OUG 20, însă, aşa cum au fost adoptată de Guvern rămân în vigoare, a mai precizat acesta.

"Ordonanţa 20 a trecut prin Senat fără modificări, a fost modificată masiv în Camera Deputaţilor fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente. Dincolo de aceste lucruri care ţin de Constituţie şi de legislaţie, această lege de modificare a OUG 20, afectează nişte principii pe care Guvernul şi-a bazat modificările salariale. Ea adânceşte inechităţile salariale pe care am încercat să le corectăm (…) Guvernul nu contestă nevoie de ajustare a salariilor în sectorul bugetar, dar, dincolo de măriri, este esenţială corectarea unor inechităţi carepersită de ani de zile şi care au fost adâncite tocmai de acest mod de abordare pe picior.

Aşa cum a fost modificată această OUG, adânceşte inechităţile pe care am încercat să le corectăm. Într-un an, discuţia va trebui reluată. Aceste decizii au un impact recurent, nu numai acum, ci în fiecare an. 

Votarea modificării acestei ordonanţe periclitează posibilitatea ca în perioada următoare să fie adoptată o lege a salarizării unitare. Este o abordare populistă, fără o analiză publică şi politică consistentă. Din aceste motive suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată. Controlul vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență. Prevederile OUG 20, aşa cum au fost adoptată de Guvern rămân în vigoare", a declarat Dacian Cioloş.

Camera Deputaților au aprobat, luni, ordonanţa de urgenţă care prevede creșteri salariale în educație și sănătate. Decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, potrivit News.ro.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, avertizează că legea nou votată în Camera Deputaților va crea o polarizare între cei care au deja salarii mari, urmând a le avea și mai mari, și cei care abia acum intră în sistem".

Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei.

În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.

Conform unui document obţinut de News.ro, decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.

Decizia parlamentarilor implică şi stabilirea  salariilor pentru personalul din cadrul Agenţiei Române de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale  personalului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.

Cele mai citite

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă