19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDalai Lama, discurs pentru dreptul la FERICIRE în Grădina Păcii de la...

Dalai Lama, discurs pentru dreptul la FERICIRE în Grădina Păcii de la Festivalul Glastonbury

Dalai Lama a pledat pentru dreptul fiecărui om la o viață fericită pe scena Festivalului Glastonbury din Marea Britanie în fața unui public numeros, care au ascultat cuvintele liderului spiritual tibetan în ciuda ploii puternice, relatează Mediafax

Dalai Lama a fost primit, duminică, în jurul orei locale 11.00, în “Grădina Păcii” din cadrul festivalului britanic de o mulţime compactă de spectatori, care au intonat împreună în onoarea liderului spiritual tibetan clasicul “Happy Birthday”, în pofida ploii insistente.

“Este cel mai frumos cadou aniversar pe care puteaţi să mi-l faceţi”, a declarat el.

Citește și: Dalai Lama a împlinit 80 de ani

Dalai Lama a spus, de asemenea, că Glastonbury este “un festival al oamenilor, nu al guvernelor şi nici al politicienilor”.

“Scopul vieţii fiecărui om este de a ajunge să ducă o viaţă fericită”, a declarat Dalai Lama, laureat cu premiul Nobel pentru pace pe anul 1989, îndemnându-i pe participanţi “să se gândească serios la felul în care ar putea crea un secol XXI mai fericit”.

Dalai Lama a vorbit apoi despre violenţele “din Siria, Irak, Nigeria şi din alte regiuni” şi a spus că aceste tragedii reprezintă “propria noastră creaţie”, pentru că sunt “probleme create de om”. Insistând asupra ideii că “suntem cu toţii fiinţe umane”, liderul tibetan a spus că “toată lumea are dreptul la o viaţă fericită” şi a îndemnat forurile competente să includă “în sistemul de educaţie modernă, de la creşă până la universitate”, anumite cursuri care să predea “simţul compasiunii” şi “mai multe învăţăminte holistice”.

“Odată ce vom fi dezvoltat cu sinceritate un simţ al fraternităţii, lumea va putea fi demilitarizată”, a adăugat Dalai Lama, în uralele şi aplauzele zecilor de mii de spectatori de la Glastonbury.

Dalai Lama s-a născut pe 6 iulie, însă aniversarea lui oficială, bazată pe calendarul lunar tibetan, este celebrată pe 21 iunie.

Oficial retras din acţiunile politice încă din 2011, Dalai Lama cere în prezent mai multă autonomie pentru Tibet decât o independenţă formală a acestui teritoriu. “Din 2011, sunt complet retras din activitate, formal, voluntar, fericit. Am decis deci că unica mea responsabilitate de acum înainte vizează conservarea culturii tibertane”, a adăugat el.

Apoi, Dalai Lama a urcat pe scena principală de la Glastonbury, intitulată Pyramid Stage, unde a fost întâmpinat cu un tort aniversar de cântăreaţa, compozitoarea, scriitoarea şi activista americană Patti Smith.

Luni, Dalai Lama va merge la Aldershot, în sud-vestul Angliei, la invitaţia unui centru budist, unde va susţine o alocuţiune pe tema “budismul în secolul al XXI-lea”.

Prezenţa sa la Glastonbury, care s-a încheiat duminică, a generat, vineri, proteste ample din partea autorităţilor de la Beijing, care au denunţat oferirea liderului spiritual tibetan unei “platforme pentru activităţile sale separatiste antichineze”.

Ediţia din 2015 a Festivalului Glastonbury a debutat vineri cu un show grandios, susţinut în calitate de cap de afiş de grupul Florence and the Machine. Grupul american Foo Fighters a fost iniţial confirmat în calitate de cap de afiş pentru seara de vineri de la ediţia din acest an de la Glastonbury, însă a fost nevoit să îşi anuleze participarea cu doar o săptămână înainte de a susţine un concert pe scena principală a festivalului, după ce solistul Dave Grohl a căzut de pe scenă şi a suferit o fractură gravă la nivelul piciorului drept. Grupul Florence and the Machine, care fusese programat iniţial să cânte înainte de Foo Fighters, a fost confirmat ulterior în calitate de cap de afiş, înlocuind astfel trupa americană.

Citește și: Dalai Lama vrea să fie ultimul lider spiritual tibetan

Ceilalţi doi headlineri de la Glastonbury 2015 au fost rapperul Kanye West, pentru seara de sâmbătă, şi trupa rock The Who, al cărei show a încheiat, duminică seară, ediţia din acest an a festivalului.

Biletele pentru ediţia din 2015 a Festivalului Glastonbury (24 – 28 iunie) s-au epuizat în doar 26 de minute după ce au fost puse în vânzare, în octombrie 2014. Fanii au plătit 225 de lire sterline pentru un bilet la acest celebru festival muzical, organizat în fiecare an în Worthy Farm din comitatul Somerset.

Festivalul Glastonbury, care nu a fost organizat în 2012 pentru a nu afecta desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Londra, are loc în mod tradiţional în ultimul weekend din luna iunie şi atrage, în medie, 170.000 de spectatori în fiecare an.

Evenimentul a fost lansat după moartea lui Jimi Hendrix, în 1970. Participanţii la prima ediţie au plătit o liră sterlină, primind în schimb lapte de la fermă şi putându-i asculta pe Marc Bolan şi Al Stewart.

O perioadă, festivalul nu a mai fost organizat anual, însă în anii ’90 a căpătat anvergura internaţională pe care o are şi în prezent. Evenimentul a permis unor trupe precum Radiohead, care a cântat la Glastonbury în 1997, Coldplay, după reprezentaţia din 2002, şi Muse, prin concertul din 2004, să îşi croiască drumul către succes.

 

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă