12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDan Nica, la DNA. Când îi vor trimite procurorii lui Iohannis cererea...

Dan Nica, la DNA. Când îi vor trimite procurorii lui Iohannis cererea pentru ridicarea imunității europarlamentarului

Europarlamentarul PSD Dan Nica, cercetat în dosarul ”Microsoft”, a ajuns, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). El a fost la DNA pentru a se interesa de dosarul ”Microsoft”, în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele vizate fiind din perioada 2000-2004, când a fost ministru al Comunicaţiilor, conform unor surse judiciare. DNA i-a comunicat că nu poate continua demersurile pentru începerea urmăririi penale până când nu primeșteun document oficial de la Parlamentul European, în care instituția își declină competența. 

Dan Nica nu poate fi pus sub urmărire penală până când nu i se ridică imunitatea. Săptămâna trecută,  Comisia Juridică a Parlamentului European  și-a declinat competența în ceea ce privește cererea DNA de ridicare a imunității lui Dan Nica, pentru că acesta nu era europarlamentar la data săvârșirii faptelor. Având în vedere că Nica nu mai este parlamentar român și este europarlamentar, în chestiunea ridicării imunității trebuie să se pronunțe președintele României, spun specialiștii consultați de România liberă.

Astfel, luni, DNA l-a înștiințat pe europarlamentarul PSD că nu a primit încă un document oficial de la Parlamentul European și, astfel, nu a putut continua demersurile pentru începerea urmăririi penale față de Dan Nica. Abia după ce DNA va primi un document oficial de la PE, în care instituția își declină competența privind cererea procurorilor anticorupție, va putea trimite o solicitare către președintele României, pentru ridicarea imunității lui Nica.

Citește și: Controversă: PE își declină competența în cazul Dan Nica 

Legea pe care se bazează cererea procurorilor DNA este Legea răspunderii ministeriale, care prevede pentru foștii sau actualii miniștri că avizul pentru începerea urmăririi penale este dat de președintele României, dacă ministrul sau fostul ministru nu este și parlamentar în exercițiu sau al Camerei din care face parte, dacă este parlamentar. 

În dosarul “Microsoft”, mai sunt vizați alţi şapte foști miniștri, respectiv Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău, pe care DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Un alt fost ministru vizat în anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja trimis în judecată, alături de oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, şi de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

DNA a cerut, în 26 septembrie 2014, avize pentru urmărirea penală a celor nouă foşti miniştri. Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă